Winterwonderland in Fins Lapland

Denk je aan Lapland, dan droom je al snel weg bij beelden van huskysleetochten, rendiersafari’s, sneeuwscooters die door witte landschappen zoeven en het betoverende noorderlicht dat boven de horizon danst. Voor ons was het een droom die we absoluut wilden waarmaken – en dat deden we! Samen met familie trokken we naar het ijskoude, maar hartverwarmende Fins Lapland om een week lang te genieten van alles wat deze magische bestemming te bieden heeft. In deze blog delen we de mooiste ervaringen en absolute must-do’s.

Goed voorbereid

Een winterreis naar Lapland vraagt om een goede voorbereiding, want de temperaturen kunnen flink dalen. Bij ons tikte het kwik zelfs de -19 graden Celsius aan, terwijl het op andere dagen weer boven nul was. Het is dus belangrijk om de juiste kleding mee te nemen – of te zorgen voor een accommodatie met een wasmachine. Vergeet ook niet de volgende essentiële items: een warme muts, waterdichte schoenen, dikke sokken, een fleecejack, ski-jas, skibroek, skibril, bivakmuts, sjaal, zonnebrand, vaseline en natuurlijk een bikini of zwembroek voor de sauna!

Ter plaatse krijg je een overall die je de hele week kunt huren. Meestal droegen wij onze thermokleding eronder, en af en toe een fleecejack voor extra warmte. Ook krijg je speciale laarzen ter beschikking, maar houd er rekening mee dat deze niet altijd goed passen of lekker zitten. Wij waren blij dat we zelf stevige laarzen en snowboots mee hadden. Handschoenen krijg je ter plaatse in de vorm van wollen wanten, wat een stuk warmer was dan onze eigen handschoenen. Een tip: handwarmers die je in je wanten kunt stoppen, zijn ook een aanrader.

Veel van deze items, zoals thermokleding en accessoires, kun je gemakkelijk kopen bij Decathlon. En vergeet vooral niet je spiegelreflexcamera, statief, drone en telefoon mee te nemen – je wilt natuurlijk het perfecte plaatje van het noorderlicht schieten. Een handige tip: download de XploreTheNorth app op je telefoon, die je precies laat zien waar het noorderlicht te vinden is en wat de kans is dat je het kunt zien.

Download de paklijst onderaan deze blog.

Hoe er te komen?

Er zijn verschillende reisorganisaties die reizen naar Lapland aanbieden, zoals Senja of Askja, maar wij kozen voor Voigt Travel. Vanaf Amsterdam vlieg je met een directe vlucht van Transavia naar Kuusamo of Rovaniemi. Wij vlogen naar Kuusamo, en vanaf het moment dat we aankwamen, voelde het alsof we in een totaal andere wereld stapten, ver weg van de bewoonde wereld.

Na aankomst zijn er transfers die je rechtstreeks naar je accommodatie brengen. Gelukkig hebben de chauffeurs veel ervaring met het rijden in sneeuwomstandigheden, en ze rijden met de nodige snelheid. Voor de avontuurlijke reizigers onder ons is het ook mogelijk om een auto te huren. Wij verbleven in het pittoreske plaatsje Salla, in de gezellige accommodatie Holiday Club Salla. Het huisje was ontzettend sfeervol, met een privé-sauna – perfect om lekker op te warmen na een dag in de kou.

Wij kozen voor halfpension, wat we iedereen aanraden. Er is namelijk geen supermarkt in de buurt, de lokale bus rijdt maar twee keer per dag naar het dichtstbijzijnde dorp, en de lokale producten kunnen behoorlijk prijzig zijn.

Excursies: Van rendiersafari tot sneeuwscooters

In Lapland heb je een ruime keuze aan excursies die je kunt doen, afhankelijk van je voorkeur en de tijd van de dag. Denk aan een rendiersafari in de ochtend of middag, of een avondexcursie waarbij je op zoek gaat naar het magische noorderlicht. Hetzelfde geldt voor de huskysafari, sneeuwschoenwandeling en sneeuwscootersafari. Houd er wel rekening mee dat er geen garantie is dat je het noorderlicht zult zien, zelfs als je kiest voor de specifieke excursie.

Wat het extra handig maakt, is dat we voor de meeste excursies werden opgehaald bij de receptie van onze accommodatie en ook weer keurig werden afgezet. De meeste van deze avontuurlijke activiteiten starten vanuit het Salla Reindeer Park. Hieronder deel ik de excursies die ik zelf heb gedaan.

Wandelen in de natuur

De omgeving leent zich perfect voor wandelingen. Er zijn tal van wandelroutes die je kunt volgen, met paden die zich door het prachtige bos slingeren. Let wel goed op waar je loopt, want één stap naast het pad en je zakt een meter diep in de sneeuw – iets wat ongetwijfeld zorgt voor de nodige lachbuien! In de bossen kom je ook verschillende hutjes tegen, waar je even kunt uitrusten en zelfs een vuurtje kunt maken om op te warmen.

Sneeuwschoenwandeling

Wij hebben de sneeuwschoenwandeling twee keer gedaan: eenmaal overdag en eenmaal ‘s avonds. Tijdens de excursies droegen wij een overall, maar je kunt ook kiezen voor een skibroek en winterjas. Onder je schoenen worden speciale sneeuwschoenen vastgebonden, die in het begin wat oncomfortabel aanvoelen – het lijkt wel alsof je geen stap kunt zetten. Maar zodra je in de sneeuw loopt, wen je snel aan het gevoel. Het is af en toe best een uitdaging, vooral als je een berg op- of afloopt – wij zijn meerdere keren uitgegleden! Maar zodra je het indrukwekkende uitzicht voor je hebt, vergeet je alle ongemakken.

Tijdens de excursie kun je even opwarmen in een hutje, waar een gezellig vuurtje brandt. Hier worden rendierburgers of worstjes voor je geroosterd, en koffie of warme bessensap wordt geserveerd in een Kuksa – een traditionele houten mok die door de Sami wordt geslepen. Omdat je veel in beweging bent, krijg je het meestal niet koud, maar let er wel op dat je kunt afkoelen tijdens de pauze. Het is een goed idee om dan even je sjaal, muts, overall en schoenen uit te trekken. Na de lunch ga je namelijk nog ijsvissen, wat betekent dat je veel stil staat.

Wij maakten ook een sneeuwschoenwandeling in de avond, op zoek naar het noorderlicht. Helaas zagen we het noorderlicht niet tijdens deze excursie, maar de ervaring was alsnog magisch. De sterrenhemel, de volle maan en de diepe stilte maakten het een bijzondere wandeling. De avond werd afgesloten met een kampvuur midden in de natuur, waar de gids ons verhalen vertelde en het vuurtje gezellig knetterde.

E-fatbike door de sneeuw

Een excursie die je misschien nog niet zo vaak tegenkomt, is fietsen door de sneeuw! Maar geen gewone fiets – we reden op speciale fietsen met extra dikke banden en een motor, wat het fietsen door de sneeuw verrassend gemakkelijk maakt. De gids neemt je mee het bos in en bepaalt ter plaatse welke route je volgt. De fiets heeft drie standen, en de hoogste stand geeft je een flinke boost om de berg op te komen. Het gevoel van snelheid wanneer je de berg afdaalt is echt een kick!

Het parcours kan best uitdagend zijn, en we zijn een paar keer uitgegleden. Gelukkig land je zacht in de sneeuw, wat de val best grappig maakt. Het gebeurde ons ook een paar keer dat we naast de fiets stapten en ineens meters diep de sneeuw in zakten – dat hoort er nu eenmaal bij! Maar hoe dan ook, vergeet niet om te genieten van de adembenemende omgeving terwijl je rijdt.

Wij droegen tijdens het fietsen een thermoshirt, met daarover een winterjas en sjaal, een skibroek en laarzen – precies wat je nodig hebt om warm te blijven terwijl je dit avontuurlijke ritje maakt.

 

Rendiersafari

Tijdens een rendiersafari krijg je je eigen rendier en slee. Je bestuurt je eigen rendier, maar gelukkig weten rendieren meestal precies wat ze moeten doen. Tijdens onze safari werden er twee jonge rendieren getraind om mee te lopen met de groep. Let goed op: de sleetjes kunnen behoorlijk zwaar zijn, en soms kan het rendier vast komen te zitten. 

Als je rustig blijft zitten en geniet van de natuur, komt alles goed. Het is wel belangrijk om te weten dat het koud kan zijn, omdat je tijdens de safari stil zit. Wij droegen een overall met een fleecejack en thermo-ondergoed eronder, plus een bivakmuts met daarover nog een gewone muts. Onze handen werden ook snel koud, dus trek de wanten aan die je ter plaatse krijgt. Onderweg stop je bij een rendierverblijf, waar je de rendieren kunt voeren, en bij een gezellige hut waar een kampvuur wordt aangestoken. Hoe sfeervol!

Sneeuwscootersafari

Een sneeuwscootersafari mag absoluut niet ontbreken tijdens je reis door Lapland. Wij raden aan om een excursie van minimaal twee uur te kiezen voor de beste ervaring. Je rijdt per tweetallen op de sneeuwscooter en kunt tussendoor afwisselen wie er achter het stuur zit. Het gevoel van over de sneeuw zoeven is heerlijk en biedt een unieke ervaring!

De gids neemt je mee naar bijzondere plekken. Hij bracht ons naar een locatie waar we de wereld nog nooit zo wit hadden gezien – een magisch gezicht, met een schemerig zonnetje op de achtergrond. Midden in de ongerepte natuur staat een huisje waar warme chocolademelk wordt geserveerd, samen met een heerlijke lekkernij. Na het maken van de vele foto’s keer je via een andere route terug.

Een handige tip: vergeet je bivakmuts niet! Die is perfect om onder je helm te dragen en houdt je lekker warm tijdens de rit.

 

Huskysafari

De huskysafari is voor veel mensen het hoogtepunt van hun reis door Lapland. Bij aankomst word je begroet door het oorverdovende geblaf van de enthousiaste husky’s. De honden lopen twee aan twee, zes in totaal per slee. Eén persoon zit in de slee, terwijl de ander achterop staat en de slee bestuurt. De sterkste en meest ervaren husky’s lopen voorop in de rij.

Het besturen van de slee vergt behoorlijk wat kracht, vooral wanneer je moet remmen. De husky’s rennen snel, en om te voorkomen dat de slee ze inhaalt, moet je af en toe flink op de rem trappen. Ook is het handig om goed op te letten wanneer een husky zijn behoefte doet, want het kan gebeuren dat je door een vliegende ‘drol’ verrast wordt – een grappige, maar onvergetelijke ervaring!

Wanneer je een berg op rijdt, vragen de husky’s of je mee wilt helpen. Als ze achterom kijken, weet je dat het tijd is om mee te rennen. Het is een fantastische ervaring om samen met deze krachtige honden door de sneeuw te bewegen.

Tijdens de excursie wordt het aangeraden om je overall met thermokleding eronder te dragen, een trui, en uiteraard een muts en sjaal. Want het kan koud worden als je stil zit. Halverwege de safari stopt de groep om een vuurtje aan te steken. Hier kun je genieten van een warme kop koffie of bessensap, terwijl er worstjes geroosterd worden – een heerlijke onderbreking tijdens dit avontuur.

 

Op zoek naar het noorderlicht

Via je accommodatie kun je een alarm instellen om je te waarschuwen wanneer het noorderlicht zichtbaar is. Ook met de XploreTheNorth Aurora app kun je een alarm instellen en direct zien hoe dichtbij het noorderlicht is. Dit maakt het makkelijk om je voor te bereiden wanneer het moment daar is.

Zorg ervoor dat je camera en statief klaar staan en je warme kleding binnen handbereik ligt. Als het noorderlicht zich aankondigt, zoek dan een donkere plek op, ver weg van kunstlicht, zodat je zo min mogelijk ruis op je foto’s hebt. Zet je camera op het statief en stel deze in op een lange sluitertijd om het noorderlicht vast te leggen.

Wij hebben het noorderlicht tijdens onze reis één keer mogen zien. Het was een magisch moment, ondanks dat het met het blote oog moeilijk te zien was. We bleven de hele nacht op om foto’s te maken van dit bijzondere natuurverschijnsel. Het gevoel om oog in oog te staan met het noorderlicht in Lapland was onvergetelijk.

Deze reis was alles wat wij ervan verwacht hadden en meer! Eén van de bijzonderste reizen die wij gemaakt hebben. Wil je nog meer reisinspiratie zien van Lapland? Bekijk dan onze Instagrampagina @dutchtravelfreak.

Rowan PeetoomWinterwonderland in Fins Lapland

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *