Reis mee naar magisch Jordanië

Deze gastblog is geschreven door Kiki van Kiki Around The World

Soms heb ik het gevoel dat ik ergens geweest ben, maar de bestemming niet echt op me in heb kunnen laten werken. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je in een korte tijd veel ziet en hierdoor niet de tijd hebt om alles rustig te bekijken en in je hoofd op te slaan. Het kan naar mijn idee ook te maken hebben met ouder worden en andere interesses ontwikkelen, waardoor je een aantal jaar ervoor een hele andere reis heb gemaakt, als dat je dat nu misschien zou doen naar dezelfde bestemming. Hierdoor zijn er wel een aantal landen die ik zeker opnieuw zou willen bezoeken om het nog eens te ervaren. Bijvoorbeeld Cuba, Egypte en Jordanië. Jordanië vooral omdat ik hier alweer bijna 5 jaar geleden in maar korte tijd heb rondgereisd.  Hierdoor had ik weinig tijd om bijvoorbeeld de hoofdstad Amman, de Wadi Rum woestijn en het geweldige Petra uitgebreider te bezoeken dan ik had gewild.

Ik heb in Jordanië onder andere de volgende bezienswaardigheden bezocht:

Amman

Deze stad heeft ook wel de bijnaam “de witte stad”, omdat de meeste gebouwen er wit (crème, geel of grijs) zijn. Tijdens een bezoek aan Amman mag je de oude citadel zeker niet overslaan. De oude citadel is gelegen op het hoogste punt van Amman en  je hebt er een indrukwekkend uitzicht over de stad en het romeinse theater. Hier vind je een aantal interessante bezienswaardigheden zoals de Tempel van Hercules, ruïnes van een Byzantijnse kerk, het Ummayad Paleis en het Jordan Archeological Museum.

Jerash

Jerash wordt beschouwd als een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. De overblijfselen van tempels en theaters, poorten en rijen met zuilen laten duidelijk zien dat dit een belangrijke en voor die tijd grote stad was.

Mount Nebo

Volgens de bijbel is Mount Nebo de plaats waar Mozes, voor hij stierf op 120 jarige leeftijd, uitkeek over het beloofde land. Vanaf Mount Nebo heb je uitzicht over de dode zee.

Dode Zee

Het laagste punt ter wereld, de dode zee, ligt tussen Jordanië en Israël. De dode zee bevindt zich ongeveer 400 meter onder de zeespiegel en ligt midden in de woestijn. Omdat de Dode zee ongeveer 80 cm per jaar krimpt, liggen de hotels die oorspronkelijk direct aan zee gebouwd zijn inmiddels een aantal meters van de zee verwijderd. In de Dode zee dobberen is een aparte en unieke ervaring. Het water is hier zo zout dat je er gewoon blijft drijven en niet echt kan zwemmen. Het kan ook flink op de huid prikken en je mag hier dan ook niet langer dan 15 minuten achtereenvolgend in drijven. Het modder in het water zit vol met mineralen die een helende werking hebben op de huid  voor bepaalde ziektes, zoals Eczeem en Psoriasis.

Petra

Een bezoek aan het magische Petra, hoofdstad van de Nabateërs, start met een wandeling van 1.2 kilometer door de Siq, een prachtige roodkleurige kloof. Aan het eind van deze kloof bevindt zich het eerste hoogtepunt van Petra  “Al Khazneh”, ook wel  “de schatkamer” genoemd. Hét bekendste in de hoge roze rotsen uitgehouwen bouwwerk van Petra. Dit is werkelijk prachtig en niet vreemd dat dit een wereldwonder wordt genoemd! Een wandeling van ongeveer een uur en 700 treden omhoog verder wordt je beloond met nóg een prachtig bouwwerk; het Al Dayr, ook wel “het klooster” genoemd. Dit is een ware verassing die je na zo een flinke wandeling nooit verwacht hier te vinden. Al Dayr is vergelijkbaar met de schatkamer Al Khazneh, maar is een flink stuk groter. De gevel is 50 meter breed en bijna 40 meter hoog, de toegangspoort alleen al is gigantisch.

Wadi Rum

De grootste woestijn van Jordanië en een van de mooiste woestijnen ter wereld. Deze woestijn is zo spectaculair dat hier meerdere films zijn opgenomen zoals: Indiana Jones, Lawrence of Arabia en The Martian. Om je bezoek compleet te maken moet je hier zeker een nacht overnachten in een van de tentenkampen midden in de woestijn. Een aanrader is om  bij zonsopgang een jeepsafari te maken. Hoogtepunten van de Wadi Rum woestijn zijn de Mushroom Rock, Um Fruth Rock Bridge maar ook de vele eeuwenoude rotstekeningen en inscripties die de Bedoeïenen er hebben achtergelaten.

Mocht er een dag komen dat ik deze reis nog eens over zou mogen doen dan zou een langer bezoek aan zowel Petra als de Wadi Rum woestijn zeker op de planning staan. Ik heb Petra in een halve dag bezocht, maar ik zou hier zeker 2 dagen voor uit willen trekken. De bezienswaardigheden zijn per verschillende hikes te bewonderen en ik ben er van overtuigd dat, als je al het moois 1 dag heb gezien je gewoon nog een keer moet gaan om jezelf ervan te overtuigen dat wat je de dag ervoor hebt gezien allemaal echt is en geen droom. Wat natuurlijk ook een echt bucketlist puntje is, is om  Al Khazneh – de schatkamer in het donker te bewonderen met alle lampjes die neer worden gezet. Hetzelfde geldt voor een bezoek aan de Wadi Rum woestijn. Ik heb hier een nacht geslapen en een ochtend een paar uur durende jeepsafari gemaakt. Maar wat zou ik hier graag dagenlang willen ronddwalen in de pure rust en tussen al het natuurschoon. Wadi Rum heeft een oppervlakte van 720 km² dus er is hier genoeg te zien en te doen om zeker langer dan een ochtendje te verblijven.

Mocht je zelf een keer naar Jordanië willen gaan vergeet dan bovenstaande punten niet over te slaan tijdens je reis.

Wil je ook een gastblog schrijven voor Dutchtravelfreak.nl? Bekijk dan hier de criteria en wie weet zie je jouw blog terug op mijn website.

Rowan PeetoomReis mee naar magisch Jordanië

2 comments

Join the conversation
  • Ilse van Langen - februari 16, 2021 reply

    Wat een enorm inspirerende blog Ik heb Jordanië nog niet bezocht maar zeer hoog op m’n verlanglijstje staan Met de goede tips over verblijfsduur per bestemming ben ik nog meer getriggerd geraakt Mooi !

    Rowan Peetoom - juli 28, 2021 reply

    Wat leuk om te horen Ilse. Hopelijk kun je dit nu beter verkopen naar jouw klanten 🙂
    En triggerd het jou om zelf op reis te gaan naar Jordanië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *