Vier een magische kerst in New York!

Ben jij van plan om rond de feestdagen een bezoek te brengen aan New York? Absoluut geen slecht idee. De stad is magisch deze periode van het jaar! Alle etalages zijn omgetoverd met de mooiste kerstversiering, gigantische kerstbomen door de hele stad, verschillende kerstmarkten en met een beetje geluk valt er sneeuw om de sfeer compleet te maken. En wie weet ontmoet jij wel the one and only Santa Claus.

Kerst begint al vroeg in New York! Na Thanksgiving (eind november) wordt alles omgetoverd tot kerst. De beste periode om New York met kerstsfeer te bezoeken is dan ook vanaf Thanksgiving tot aan kerst. Zorg er wel voor dat je een goed gevulde spaarpot hebt, want het is niet de goedkoopste periode. Om de meeste drukte (en kosten) te vermijden kun je het beste net na Thanksgiving gaan.

Vlieg rechtstreeks met Delta Airlines, KLM, United Airlines of Jetblue binnen 7 uur naar JFK of Newark. Vanaf de luchthaven JFK kun je gemakkelijk een Airtrain en metro pakken naar het centrum en vanaf Newark de bus. Tegenwoordig kun je de metro contactloos betalen met je creditcard, door deze alleen op het poortje te houden. Mocht je binnen een week meer dan 12 keer je creditcard gebruiken, dan reis je de rest van die 7 dagen gratis. Daarna begint het weer opnieuw. De metro is een goede manier om alles van de stad te zien, maar door te wandelen zie je het meeste van de stad. Dus vergeet niet een paar fijne stappers mee te nemen. Voor de beste kerstsfeer moet je op onderstaande plekken zijn.

Macy’s

Op Thanksgiving geeft Macy’s ieder jaar een gigantische parade dwars door de stad. Dit is het startschot van kerstmis. Reusachtige ballonen van verschillende figuren vliegen door de lucht, vastgehouden door een heel team verkleedt in het thema van de ballon. Het is één groot spektakel. Daarnaast worden de gevels van Macy’s winkelcentrum rondom helemaal versierd met de mooiste verlichting. De 8e verdieping van Macy’s wordt omgetoverd tot Macy’s Santaland, waar je gratis op de foto kunt met Santa! Wel even reserveren van tevoren via de website.

Rockefeller Center

De wereldberoemde kerstboom (van Home Alone II) wordt ieder jaar neergezet op het Rockefeller Center. Een hele eer moet het zijn om dé juiste kerstboom uit te kiezen waar ieder jaar miljoenen mensen naar kijken. Iedere woensdag ná Thanksgiving vindt op Rockefeller Center de ceremonie van de ‘Tree Lightning’ plaats. Hieraan gaat een hele show vooraf met zangers en dansers totdat er even voor 22.00 uur wordt afgeteld en de kerstboom wordt verlicht. Als je de ceremonie wilt meemaken, dan zul je al om 15.00 ’s middags op het plein moeten staan of hele dure kaartjes reserveren wat honderden dollars kost. ’s Avonds is het onmogelijk om er überhaupt nog een glimp van op te vangen. Maar niet getreurd, na de ceremonie gaat de boom elke dag aan vanaf 05.00 – 00.00 uur, dus dan heb je alle tijd om de boom in al zijn pracht te bewonderen. Wil jij nou de kerstboom voor jezelf hebben? Koop dan entree voor de schaatsbaan onderaan de boom. Of koop een ticket om alleen (zonder alle toeristen) met de boom op de foto te gaan (zoals wij deden). Je betaalt hiervoor ongeveer 43 dollar en reserveren doe je op de website van Rockefeller Center.

Saks Fifth Avenue

Aan de andere kant van Rockefeller Center vind je Saks Fifth Avenue. Een prachtig warenhuis wat ieder jaar aan zijn gevel een mooie lichtshow heeft (de show is alleen niet op de dag vóór en van de Rockefeller Center ceremonie). Om de 10 minuten zal de show afspelen op de gevel. Ontzettend knap en mooi gemaakt en onmisbaar tijdens je bezoek. Loop tevens een rondje om het gebouw, want alle etalages van het winkelcentrum worden net zo mooi gedecoreerd.

Radio City Music Hall

Dit gebouw is sowieso al iconisch, maar met de kerstperiode vind je hier op de gevel een prachtige verlichte kerstboom, wat helemaal matcht met de iconische rode letters van Radio City Music Hall. Daarnaast spelen hier ieder jaar The Rockettes. Een kerstvoorstelling wat zeer geliefd is onder de New Yorkers. Kaartjes hiervoor kun je online of bij de TKTS balies aanschaffen.

Fox Square

Dit plein bevindt zich bij de Radio City Music Hall en wordt ieder jaar versierd met een prachtige kerstboom, gigantische kerstballen en candy canes. Vooral de grote rode kerstballen zijn inmiddels een icoon geworden van de stad.

New York Stock Exchange

Ook op Wallstreet staat er ieder jaar een gigantische kerstboom. Deze vind je bij de New York Stock Exchange, vlakbij de Fearless Girl. Ze concurreren graag met de kerstboom op Rockefeller Center want op Wallstreet vindt namelijk ook een ceremonie plaats op de 1ste woensdag na Thanksgiving, alleen gaat hier de boom om 18.00 uur al aan. Door de enorme drukte lukt het helaas niet om beide bomen tegelijk aan te zien gaan, tenzij je veel geld neerlegt. Maar ga lekker na de ceremonie langs, dan staat hij iedere dag aan. Wederom weer een erg mooie kerstboom en een veel rustiger dan bij Rockefeller Center.

Kerstmarkten en schaatsbanen

Verspreid door de stad vind je verschillende ‘holiday markets’. Vlakbij Central Park zit de kerstmarkt van Colombus Circle, een kleine maar gemoedelijke kerstmarkt met wat leuke stalletjes. Leuk om daarna een wandeling te maken in Central Park. In Central Park vind je namelijk de mooiste schaatsbaan van de stad, Wollman Rink. Waag hier een rondje op het ijs met uitzicht op de wolkenkrabbers. Midden op Times Square staan ook een aantal kerstkraampjes. En ook Union Square wordt ieder jaar omgetoverd tot een kerstmarkt. Hier kom je eerst langs de dagelijkse versmarkt, voordat je de kerstkraampjes bereikt. Het grenst aan een klein gezellig parkje, waar je even doorheen kunt wandelen op zoek naar eekhoorntjes. Union Square bevindt zich vlakbij de Flatiron Building. De grootste kerstmarkt is te vinden in het Bryant Park. 180 stalletjes om kerstinkopen te scoren, maar ook diverse eetstalletjes voor een welverdiende pitstop. Maar het is niet goedkoop, voor een chocolademelk betaal je al gauw 8,50 dollar en voor een kleine mattige pasta maar liefst 20 dollar (exclusief tax en fooi). Naast stalletjes, kun je hier ook curlen, met bumpercars tegen elkaar botsen op het ijs en een iglo afhuren. Natuurlijk staat er ook een grote, mooie kerstboom waar ook weer een verlichtingsceremonie van plaatsvindt. Deze gaat aan een dag voor de kerstboom op Rockefeller Center en Wallstreet. Tot slot staat in Bryant Park één van de leukste (en goedkoopste) schaatsbanen. De entree is gratis, je betaalt alleen de schaatshuur vanaf 18 dollar. Let op; de prijs is per tijdstip verschillend. Of wil je liever schaatsen met uitzicht op de Brooklyn Bridge en de skyline? Sinds dit jaar is er ook onder de Brooklyn Bridge (aan de kant van Brooklyn) een schaatsbaan geopend, Glide at Brooklyn Bridge Park.

Hudson Yards

Eén van de mooiste kerstversieringen hangt in Hudson Yards. Een prachtige luchtballon van goud hangt hier ieder jaar in het winkelcentrum, naast het al even mooie gebouw The Vessel.
Daarnaast organiseert winkelcentrum Hudson Yards ook Santa’s Secret, een show met een live band, cabaret en Burlesque optredens.

Pier 15 Watermark

Pier 15 wordt jaarlijks omgetoverd tot Santa’s Winterwonderland. Om hier binnen te komen betaal je 20 dollar entree. Binnen kun je genieten van alle kerstversiering, veel eten, drinken, een kleine carrousel en een meet & greet met de kerstman. Tickets kun je online aanschaffen.

Hotels

Verschillende hotels doen ieder jaar weer hun best om hun hotel om te toveren voor kerst. De bekendste hotels met de mooiste versieringen zijn The Plaza Hotel (bekend van Home Alone II), The Peninsula Hotel en The Lotte New York Palace. Je kunt bij alle hotels gewoon naar binnen lopen als je het lief vraagt.

Restaurants

Ook steeds meer restaurants pakken uit met hun kerstversiering. De bekendste restaurants die hun interieur compleet in kerstsfeer veranderen zijn: Frosty’s Christmas Bar New York, Rolf’s, Lillie’s Victorian Establishment, Ralph’s Coffee, Oscar Wilde en Loreley Beer Garden.

Dyker Heights

Tussen Brooklyn en Coney Island vind je een wijk genaamd Dyker Heights. Ieder jaar vindt hier een competitie plaats van wie zijn huis het mooiste en origineelste versiert. Pak de oranje metrolijn naar 79th street en wandel ongeveer 20 minuten naar de wijk. De meest versierde huizen vind je tussen 12-15th avenue en 82-85th street. Hier rond lopen is gewoon gratis. Je kunt ook meegaan met een georganiseerde tour. Hierbij word je opgehaald met een tourbus met andere toeristen en zal een tourguide je rondleiden door Dyker Heights.

Kerstwinkels

In de stad zijn verschillende kerstwinkeltjes te vinden die het hele jaar door open zijn. Scoor hier de leukste kerstballen of versiering voor thuis. Bij The Christmas Cottage op 7th Avenue kun je bijvoorbeeld de vriendschapsduiven (turtle doves) kopen van Home Alone II. Maar de leukste kerstwinkel vind je in Littly Italy, genaamd Christmas in New York. Hier kun je je kersthangers ter plaatse laten personaliseren, een prachtig souvenir om mee te nemen naar huis of om weg te geven.

Oftewel New York heeft alles in huis voor een magische kerst.
Have a very Merry Christmas!

Voor meer inspiratie volg ons op de socials.

Rowan PeetoomVier een magische kerst in New York!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *