Eenvoudige tips om verantwoord te reizen

Take only memories, leave only footprints. Sinds de coronacrisis zijn wij reizen op een hele andere manier gaan zien. We zijn bewuster geworden wat voor impact reizen heeft op de wereld, zowel positief als negatief. We hebben te maken gehad met vliegtuigen die aan de grond moesten blijven staan en landgrenzen die gesloten waren. Dit gaf een negatief effect op de lokale economie, want 10% van alle inkomsten komt voort uit toerisme. Echter wat we ook zagen is dat de lucht veel schoner werd, natuur herstelde en diersoorten zich weer lieten zien. Heeft dit ons aan het denken gezet? Gaan we vanaf nu verantwoorder reizen? Hoe gaan we ervoor zorgen dat we niet terug vallen in oude patronen en het reizen weer voor lief nemen?

Met deze makkelijke tips zal je hopelijk op je volgende reis twee keer nadenken welke keuze jij maakt om het reizen verantwoorder te maken.

1. Kies het juiste vervoer

We weten allemaal dat vliegen veel CO2 uit stoot, kies daarom ook eens voor een andere manier van reizen. Pak bijvoorbeeld de trein, je stoot hiermee 90% minder CO2 uit. Ooit gehoord van interrailen binnen Europa? Met deze treinpas kun je onbeperkt reizen met de trein binnen Europa naar 40.000 bestemmingen in 33 landen. Ook een aantal ferries naar de Griekse eilanden zijn inclusief. Op deze manier kun je gaan en staan waar je wilt. Niet 3 uur van te voren inchecken op een luchthaven, maar kort voor vertrek een treinticket boeken via de website of app en direct instappen! Daarnaast heb je vaak ook nog eens fantastisch uitzicht vanuit de trein. Mocht je nou toch met het vliegtuig reizen, boek dan een vlucht zonder tussenstop. Met een extra tussenstop vlieg je om en stoot je dus meer CO2 uit. Bekijk ook ter plaatse of je binnenlandse vluchten of huurauto’s kunt vermijden door het openbaar vervoer, een elektrische scooter of de fiets te pakken. Mocht dit nou niet lukken, probeer dan een taxi of auto te delen met andere reizigers.

2. Boek kleinschalige (ecologische) accommodaties

Het massatoerisme blijft met de laatste jaren sterk toenemen, nog steeds worden all-inclusive resorts worden uit de grond gestampt. Weinig daarvan komt terecht bij de lokale bevolking. Kies daarom liever voor kleinschalige accommodaties gerund door locals, die je hiermee steunt. Respecteer hierbij de regels en de normen en waarden van de accommodatie eigenaar. Douche bijvoorbeeld zo kort mogelijk, spoel het toiletpapier niet door het toilet etc. Je kunt ook kiezen voor zelfvoorzienende ecologische accommodaties. Eet bijvoorbeeld ook eens mee bij de accommodatie eigenaren, zoals wij deden in onze casa in Cuba en bij onze homestay in Zuid-Afrika. Of vraag aan hen of zij nog restaurants of excursie tips hebben. Mocht je nou wel die all-inclusive reis geboekt hebben en denken dat je hierdoor geen bijdrage meer kan leveren op het gebied van verantwoord reizen, dan heb je het mis.

3. Steun de lokale bevolking

Veel mensen boeken ter plaatse excursies bij en meestal bij de reisorganisatie of het hotel waarin zij verblijven, waar al die andere tientallen Nederlanders ook boeken om allemaal dezelfde ervaring te hebben. Doe het eens een keer anders en ga naar een lokaal excursiebureau in het dorp om daar een excursie te boeken, net zo leuk, vaak goedkoper en een uniekere ervaring. Tevens komt het geld dan terecht bij de locals. Bezoek daarnaast lokale restaurants, winkels of markten in plaats van restaurantketens of winkels die je in Nederland ook vindt.

4. Doe verantwoorde activiteiten

Doe geen activiteiten die mens en natuur beschadigd. Als er activiteiten worden aangeboden met dieren die in het wild horen te leven, dan moeten er alarmbellen bij je gaan rinkelen. Check altijd van te voren op internet of dit wel de bedoeling is. Als je het gevoel hebt dat het geen zuivere koffie is, geef dit dan aan bij je reisorganisatie of hotel of bekijk op internet waar je dit kunt melden. Daarnaast zie je bij excursies ook het massatoerisme terug. Bussen of boten vol met toeristen worden afgezet bij een bezienswaardigheid om even wat fotootjes te maken en snel weer in te stappen naar de volgende bezienswaardigheid. Vraag jezelf eens af of dit het waard is.

5. Kies voor slow travel

Travel slowly. Blijf bijvoorbeeld wat langer op één plek, zo belast je het milieu minder en neem je echt de tijd om te genieten van het moment. Kies ervoor om een bepaald deel van een land helemaal in je op te nemen, in plaats alles te willen zien van een bestemming, maar overal eigenlijk net te kort tijd voor hebt. Ga daarnaast op rustige tijden naar een bekende site, of kies voor een minder bekende bezienswaardigheid waar het rustiger is en net zo mooi zodat je echt de tijd kunt nemen om het op je in te laten werken hoe mooi de wereld is. Door langzaam te reizen, neem je dingen veel beter op. Tevens zorgt dit voor minder reisbeweging en hierdoor dus minder CO2 uitstoot en minder vervuiling.

6. Laat geen troep achter

Ruim je troep achter je op. Gelukkig zijn mensen hier al bewuster van geworden, maar nog steeds niet genoeg. Probeer zo min mogelijk plastic boodschappen mee te nemen. Neem bijvoorbeeld je eigen hervulbare drinkfles mee of neem desnoods een vuilniszak mee als je weet dat je naar een plaats gaat waar geen prullenbakken zijn. Natuurlijk kun je ook een stap verder gaan en vrijwilligerswerk doen om een handje bij te dragen aan het opruimen van troep van anderen. Vaak worden er nu excursies aangeboden zoals ‘beach clean up’. Draag je steentje bij om de wereld een stukje schoner te krijgen.

In Mexico kwamen wij dit strand tegen, waar van alles aanspoelt vanuit zee en soms weer terug spoelt in zee. In hetzelfde gebied is het op 3 na grootste koraalrif, waar onder andere bijzonder vissen, schildpadden en dolfijnen leven, die hierdoor in de problemen raken. Tegenwoordig wordt alles wat hier aanspoelt gerecycled.

7. Vrijwilligerswerk

Wat is er mooier dan echt direct het verschil te maken door middel van vrijwilligerswerk. In veel landen is dit mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van waterputten en scholen in Afrika, het helpen in een olifantenopvang in Thailand of een schildpaddenopvang in Ecuador, meehelpen met het onderzoeken en behouden van de biodiversiteit onderwater in de Filipijnen, het werken als vrijwilliger bij een kinderopvang in Argentinië, het meehelpen bij de voedselbank in Lissabon etc.

Wij kunnen ons voorstellen dat je je nu afvraagt bij welke organisatie je terecht kunt voor dit soort reizen. Bij reisorganisatie Better Places kun je een op maat gemaakte duurzame reis boeken. Voor vrijwilligersprojecten bekijk eens de website van Kilroy.

Welke bewuste keuze maak jij op je volgende reis? Onthoudt; een klein gebaar kan een grote impact hebben.

Voor meer reisinspiratie bekijk Dutchtravelfreak op Instagram.

Rowan PeetoomEenvoudige tips om verantwoord te reizen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *