16x Praktische Tips Thailand

Jij bent van plan om op vakantie te gaan naar Thailand. De vliegtickets zijn geboekt, de voorpret kan beginnen! Maar dan… Ben jij iemand die alles van top tot teen plant of ben je toch diegene die zonder planning gaat en het wel ziet? Thailand is ideaal voor beide type reizigers! Wij geven je graag praktische tips die jij kunt gebruiken vooraf en tijdens je reis! Deze praktische tips zijn voor iedere type reiziger, zowel de planner als de niet planner.

Visa (Exemption)

Als je korter dan 30 dagen naar Thailand reist, dan krijg je bij aankomst gratis een Visa Exemption voor 30 dagen (visum vrije toeristen stempel). Mocht je langer dan 30 dagen gaan, dan kun je de Visa Exemption met nog eens 30 dagen verlengen voor 1900 baht (ongeveer 50 euro). Je kunt ook van te voren een Visum aanvragen. Voor meer informatie en het aanvragen van een visum zie: https://www.thaievisa.go.th/

Uitreisticket

Om Thailand in te komen moet je bewijzen dat je ook weer een uitreisticket hebt. Ze vragen bij de paspoortcontrole hoe lang je in Thailand blijft en wat je volgende bestemming is. Mocht je nog niet weten wanneer precies je Thailand verlaat of wat je volgende bestemming is, schaf dan voor de zekerheid een ‘nepticket’ aan. Deze kun je bijvoorbeeld voor € 15,00 aanschaffen bij onwardticket. Dit hebben wij destijds ook gedaan, perfect!
Zorg er daarnaast voor dat je een paspoort hebt wat nog zes maanden geldig is na thuiskomt.

Reis- en annuleringsverzekering

Check van te voren je reisverzekering en afhankelijk van jouw behoeften pas deze waar nodig aan. Zorg dat je een reisverzekering hebt met in ieder geval werelddekking en dat de verzekering je aantal dagen in Thailand dekt! Daarnaast is het hebben van een annuleringsverzekering altijd handig. Stel dat je niet kunt gaan vanwege een ongeluk of een sterfgeval binnen de familie en je je reis moet uitstellen. (Wijzigings)kosten die je dan hiermee maakt worden vergoed door je annuleringsverzekering. Heb je geen doorlopende reis- en/of annuleringsverzekering? Dan kun je een tijdelijke reis- en/of annuleringsverzekering altijd afsluiten maximaal twee weken na je geboekte reis.

Geldzaken

Vergeet je bankpas niet om te zetten naar wereld. Daarnaast is het altijd handig om meerdere bankpassen/creditcards bij je te hebben en te verdelen over je bagage. Stel je voor dat je gewone bankpas niet werkt, of je raakt je creditcard kwijt of je wordt bestolen. Je wilt dan liever voorkomen dat je dan helemaal geen betaalmiddel meer op zakt hebt.

Het is handig om van te voren cash geld mee te nemen wat je kunt omwisselen bij een van de vele wisselkantoren. Doe dit niet direct bij de bagage of aankomsthal op het vliegveld van Bangkok, want deze wisselkoers is goed voor de wisselkantoren, maar nadelig voor jou. Loop in plaats daarvan naar de kelder van het vliegveld en wissel daar (een gedeelte) bij bijvoorbeeld Super Rich 1965, Supperrich Thailand of Value Plus Currency Exchange. Voor een nog betere wisselkoers wissel dan in de stad.

Houdt er rekening mee dat wanneer je geld wilt pinnen, hier kosten aan verbonden zijn. Zo betaal je bij elke transactie 220 baht (ongeveer € 6,00). Hier ontkom je helaas niet aan. Probeer in één keer zoveel mogelijk te pinnen en niet iedere keer een beetje. Het maximale wat je kunt pinnen verschilt per bank, maar is meestal rond de 25.000 a 30.000 baht. Krijg je de optie With or Without conversion? Kies dan altijd voor Without, zo krijg je een iets betere wisselkoers.

Vaccinaties

Verplichte vaccinnaties voor Thailand zijn er niet, behalve een vaccinatie tegen gele koorts als je 7 dagen voor je reis in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. Echter vaccinaties die worden aangeraden voor Thailand zijn DTP, hepatitis A en eventueel BMR inenting als je geen mazelen of een vaccinaties daarvoor hebt gehad. Neem hiervoor contact op met de GGD.

Internationaal rijbewijs

Als je van plan bent een auto te huren, is het altijd handig om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Alleen je Nederlandse rijbewijs is niet geldig. Je kunt deze aanvragen bij de ANWB voor € 24,95 en is 3 jaar geldig. Let op! De scooters in Thailand hebben een vermogen van minimaal 100cc. Hiervoor heb je een motorrijbewijs nodig. Houdt er rekening mee dat als je toch een scooter huurt zonder een geldig bewijs, je niet verzekerd bent.

Noodnummers

Zorg dat je van te voren de noodnummers op slaat in je telefoon van je bank en reisverzekering. Leer deze ook uit je hoofd of bewaar een briefje ergens in je portemonnee. Stel je hebt even geen internet en moet toch contact zoeken, dan heb je de nummers bij de hand.

Medische verklaring

Mocht je medicatie slikken, zorg dan voor een Engelstalige medische uitdraai van je apotheek. Mocht er wat gebeuren en je moet naar een medische kliniek om wat voor reden, dan zullen ze hiernaar vragen. Stel je krijgt een antibioticakuur voorgeschoteld en het kan niet samen met de medicijnen die je slikt, stel de artsen hiervan dan op de hoogte. Let op: valt je medicatie onder de Opiumwet? Vraag dan bij het CAK een Engelstalige medische verklaring.

Simkaart/internet

Wil je nou internet op je telefoon hebben zodat je overal onderweg in Thailand dingen kunt opzoeken? Neem dan een Thaise simkaart. Deze kun je direct op het vliegveld aanschaffen, maar hier betaal je een stuk meer dan wanneer je deze aanschaft bij een 7Eleven (supermarkt). Zorg wel dat je je paspoort bij je hebt, want dit hebben ze nodig om de simkaart te installeren. Ter plaatse zullen ze de simkaart direct voor je installeren in je telefoon. Ga dan ook niet eerder de winkel uit voordat alles klopt en je internet werkt.

Handige apps

Er zijn veel apps die wij in Thailand hebben gebruikt en heel erg nuttig waren.

 • Booking.com / Agoda / Airbnb / Hostelworld
  Voor het boeken van hotels, hostels, appartementen
 • Grab of Bolt
  Grab of Bolt. Dit werkt hetzelfde als Uber. Je kunt aangeven waar je naartoe wilt. De app berekent de afstand en prijs en zoekt de dichtstbijzijnde taxi voor je. Je weet dus precies hoeveel je betaalt. Je kunt de taxi betalen met je creditcard via de app of cash aan de taxichauffeur. Ook kun je de app gebruiken om te kunnen onderhandelen over de prijs met een taxi op straat.
 • 12GoAsia
  Hier kun je tickets regelen voor treinen, bussen, boten, transfers, vluchten. Wij gebruikten deze app om de verschillende opties te vergelijken. Soms boekten wij via 12GoAsia, maar soms ook rechtstreeks bij de organisatie zelf of via een excursiebureau.
 • AirAsia / Thai Smile Airways of andere luchtvaartmaatschappijen
  Voor het vergelijken van vliegtickets gebruikten wij de app van Skyscanner of Google Flights. Wij vergelijken de verschillende opties en boekten onze vliegtickets altijd rechtstreeks bij de airline zelf. Deze hebben hun eigen app zodat je je vlucht verder kunt regelen en volgen.
 • Travelspend / Currency
  Travelspend is een goede app om je uitgaves in het buitenland bij te houden. Zo kun je precies zien wat je totaal hebt uitgegeven. Wel braaf je uitgaves in de app noteren natuurlijk! De Currency app is ook makkelijk om snel de wisselkoers te berekenen.
 • Skype
  Bellen vanuit buiten de EU en dus Thailand brengt hoge kosten met zich mee, maar niet als je dit doet via Skype. Je bank of reisverzekering zijn vaak niet te bereiken via Whatsapp. Installeer Skype, maak simpel een account aan en stort wat geld. Je belt vanaf Thailand naar Nederland voor maar 0,06 cent per minuut.
 • Windy
  De Windy app is een weerapp. Deze app voorspelt nauwkeuriger het weer in het buitenland dan de Nederlandse weerapps.
Vervoer

Het openbaar vervoer door heel Thailand is goed geregeld. Je kunt heel makkelijk per vliegtuig, trein, (mini)bus, taxi, tuktuk, boot overal komen. Er zijn tal van manieren om je vervoer te regelen. Regel dit bijvoorbeeld via de vele excursiebureautjes, of via handige apps zoals Grab, Bolt, 12GoAsia, airline app.
Mocht je een taxi aan de weg aanhouden, vraag dan altijd of hij zijn meter wilt aanzetten. Wilt hij dit niet of doet hij dit niet, dan weet je dat je teveel gaat betalen. Houdt dan gewoon een andere taxi aan. Mocht je een ritje met de tuktuk willen nemen, onderhandel dan altijd vooraf over de prijs zodat je weet wat je gaat betalen. Bedenk ook van te voren hoeveel je wil betalen zodat je voor jezelf nooit teveel betaald.

Muggenspray

In Thailand komen veel muggen voor. De kans is klein dat je ziek wordt, maar je kunt je maar beter goed beschermen. Wij gebruikten muggenspray Soffell. Een klein roze flesje dat je voor ongeveer € 2,00 kan kopen bij de 7Eleven. Dus neem geen dure deet mee vanuit Nederland wat al gauw € 10,00 a € 15,00 kost, maar koop het lokaal.

Streetfood

Wees niet bang om bij een streetfoodtentje je eten te halen. Het is erg lekker en goedkoop! Vers fruit, roti Nutella, Pad Thai, sushi etc. En als je dan toch in Thailand bent, probeer ook eens gefrituurde sprinkhanen. Gebruik natuurlijk wel je gezonde verstand en koop bij een kraampje waar het druk is met veel locals.

Cultuur/religie

Wees je bewust van de cultuur en religie van Thailand. Het koningshuis is erg belangrijk in Thailand. Ben je negatief over het koningshuis dan kun je zelfs een lange gevangenisstraf riskeren. Het hoofd is in Thailand het ‘hoogste’ lichaamsdeel. Het is daarom not-done om iemands hoofd zomaar aan te raken. De voeten zijn het ‘laagste’ lichaamsdeel en worden als vies beschouwd. Trek je schoenen uit als je bij iemand naar binnen gaat, wijs nooit met je voeten naar iemand en hang vooral je schoenen niet aan de buitenkant van je backpack. Een tempelbezoek in Thailand gaat niet ontbreken. Zorg voor een bezoek dat je schouders en bovenarmen bedekt zijn. Vaak kun je bij de tempels sarongs lenen of huren als je een korte rok of broek aanhebt. Hier dien je ook je schoenen uit te trekken en wijs nooit met je voeten naar de boeddha in de tempel. Mocht je een monnik tegenkomen, raak deze dan niet aan. Vooral als vrouw niet! Wanneer dit wel gebeurt moet de monnik verplicht een moeilijke reinigingsceremonie ondergaan. Ga daarom als vrouw nooit naast een monnik zitten. Wil je de monnik wat geven, zet dit dan voor hem neer of geef dit via een man.

Veiligheid

De mensen in Thailand zijn ontzettend aardig en erg behulpzaam. Wij hebben ons geen één moment onveilig gevoeld. Natuurlijk zijn er mensen die proberen om je wat meer te laten betalen dan nodig is, maar bedank dan met een vriendelijke lach. Gebruik wederom je gezonde verstand en bedenk of dit wel of niet kan/veilig is.
Het meeste gevaar kan komen van de weersomstandigheden. Houdt het weer in de gaten en bedenk tijdens het regenseizoen waar je goed aan doet.

Geniet

De belangrijkste tip; vergeet niet te genieten van al het moois dat het land te bieden heeft. Neem de tijd om te ontdekken, laat het op je afkomen en ga mee met de flow van het dagelijks leven in Thailand.

Rowan Peetoom16x Praktische Tips Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *