9x (bijna) gratis tips Kuala Lumpur

KL is een echte wereldstad geworden in de loop der jaren. Veel expats kiezen er bewust voor om hier te verblijven. Je vindt er veel Chinese en Hindoestaanse tempels, maar ook moderne gebouwen en interessante streetart. Het is een echte mengelmoes van verschillende culturen en bezienswaardigheden. Het is daardoor niet dé goedkoopste bestemming in Azië, maar evengoed kun je een hoop gratis activiteiten ondernemen.

Ontstaan KL

Waar kom de naam Kuala Lumpur vandaan? Kuala betekent samenkomst en Lumpur betekent modder. Twee rivieren kwamen samen in de 19e eeuw op de plek waar KL nu gevestigd is. In de modderstroom van de rivieren was tin aanwezig, wat toen een belangrijke grondstof was. Hierbij ontstond al snel de nederzetting Kuala Lumpur, wat later werd uitgeroepen tot de hoofdstad van Maleisië.

Nieuwsgierig geworden naar Kuala Lumpur en benieuwd wat er allemaal valt te beleven? Hieronder delen wij een aantal budgetvriendelijke activiteiten om te ondernemen in deze geweldige stad.

Petronas Twin Towers

Het stadsbestuur in 1998 vond het van belang om een herkenningspunt te creëren in KL om toeristen te trekken en de economie te laten groeien, alle grote steden hadden immers een herkenningspunt. Zo heeft Parijs bijvoorbeeld de Eiffeltoren. Zo gezegd zo gedaan kwamen daar de Petronas Twin Towers. Beiden torens moesten identiek en tegelijkertijd klaar zijn en zijn dan ook door twee verschillende aannemers gebouwd. 5 minuten na elkaar waren de torens klaar. Het stadsbestuur had gelijk, want door deze markante torens steeg het toerisme flink in KL. De torens waren tot 2004 de grootste torens van de wereld. Tegenwoordig bevinden zich in de torens een mall, kantoorgebouwen en een uitzichtpunt. Verder staan de torens leeg van binnen. Een kaartje voor het uitzichtpunt kost ongeveer €30,- per persoon. Maar vooral vanaf de buitenkant zijn de Petronas Twin Towers prachtig om te zien, zowel overdag als ’s avonds. En dit is geheel gratis.

Berjaya Times Square

Maleisiërs zijn gek op shoppen en eten en vooral in winkelcentrums. In Kuala Lumpur vind je bijna op iedere straathoek een winkelcentrum, de ene nog groter dan de andere. Het grootste winkelcentrum van Maleisië en tevens één van de grootste winkelcentrums ter wereld is de Berjaya Times Square, gelegen in de wijk Bukit Bintang. Het winkelcentrum is 48 verdiepingen hoog, telt meer dan 1000 winkels en 65 restaurants. Daarnaast heeft het een indoor bioscoop, 48 bowlingbanen, een rolschaatsbaan, een arcade hall en zelfs een indoor pretpark. Je kunt je er letterlijk de hele dag vermaken. Toegang tot het indoor pretpark kost €15,-, daarnaast betaal je ook per attractie nog een bedrag. Alleen door het winkelcentrum heen wandelen en evengoed een glimp opvangen van het pretpark? Geheel gratis. Het winkelcentrum is dagelijks geopend van 10.00 tot 22.00. Via een loopbrug vanaf station BTS kom je direct uit in het winkelcentrum.

Streetart

Vanuit Berjaya Times Square is het niet ver lopen naar Jalan Rembia. In deze straat vind je de mooiste streetart. Een explosie van kleur komt er op je af als je door de straat loopt. Levensgrote lieveheersbeestjes, konijnen en gezichten staan er op de muur afgebeeld. Naast deze straat vind je Jalan Alor, wat ’s avonds wordt omgetoverd tot een foodwalhalla en je voor een klein bedrag het lekkerste eten kunt scoren. Wandelen door deze leuke buurt kost niks! Meer streetart vind je terug in het Chinatown van Kuala Lumpur.

Chinatown

De wijk Kwai Chai Hong was in 2018 een beetje aan het verpieteren, totdat 5 vrienden samen kwamen om deze week nieuw leven in te brengen. Tegenwoordig kunnen bezoekers hier het oude Chinatown van KL herbeleven zoals het vroeger was. Verschillende muurschilderingen geven je een beeld van hoe het hier vroeger geweest is, gepaard met een kleurrijke omgeving. Hippe cafeetjes zijn hier niet meer weg te slaan. Schuin tegenover deze wijk vind je de Petaling Street Market, een overdekte winkelstraat. Slenteren door Chinatown kan helemaal kosteloos, maar probeer maar eens niet binnen te stappen bij één van de leuke cafeetjes of een souvenir te scoren.

Thean Houtempel

Blijf in de Chinese sferen en breng een bezoek aan de prachtige Thean Houtempel. Voor de Chinese gemeenschap is dit een hele belangrijke tempel, maar tegenwoordig ook een zeer toeristische trekpleister. Deze tempel ligt iets buiten de stad, maar met een taxi goed te bereiken. Kom vroeg in de ochtend, want de tempel is erg populair vanwege alle prachtig rode lampionnen. Of kies er juist voor om ’s avonds heen te gaan, wanneer alle lampionnen verlicht zijn. Voor toegang tot de tempel moeten je schouders en knieën bedekt zijn. De toegang is gratis en de tempel is dagelijks geopend van 08.00-21.00 uur.

Fietstocht door de stad

Eén van de leukste dingen om te doen in een stad is een fietstour. Je wordt namelijk altijd meegenomen naar delen waar je zelf niet zo snel zou komen. Bij Mike Bike kun je zo’n citytour per fiets doen. Oké, dit is niet gratis en je betaalt per volwassene zo’n €45,-. Maar zij zorgen ervoor dat je een goed werkende fiets onder je kont krijgt met een handig mandje voorop. Ze nemen je ongeveer 5 uur lang mee naar de interessantste plekken van Kuala Lumper. Zo kom je langs Kampung Baru, een van de weinige traditionele wijken middenin het centrum van KL, het oude stadscentrum, de Merdeka Square, de traditionele Chow Kit Market, Petronas Twin Towers, Chinatown en nog véél meer plaatsen. De gids heeft veel kennis en leuke feitjes over KL. Daarnaast maakt de gids foto’s en video’s van je die hij/zij aan het einde van de fietstour met je deelt via Whatsapp. Én de prijs is inclusief een uitgebreide lunch. Bekijk de verschillende fietsroutes op de website van Mike Bike.

Chow Kit Market

Tijdens de fietstocht kom je ook langs de Chow Kit Market. Maar je kunt deze natuurlijk ook zelf bezoeken (gratis). Je zult je ogen uitkijken van wat je allemaal tegen komt op deze markt. Het staat vol met kraampjes met bijzondere kruiden, groenten en fruit waarvan je misschien nog nooit gehoord hebt. Soms mag je het één en ander proeven. Voor de volgende rij kraampjes moet je maag sterk genoeg zijn, want hier zul je slagers en vishandelaren tegen komen die álles van het dier verkopen. De markt is dagelijks geopend van 09.00-17.00 uur. Veel Maleisische gezinnen doen hier dagelijks hun boodschappen.

Menera Kuala Lumpur Tower

Voor een waanzinnig uitzicht over de stad zit je goed bij de KL Tower. De KL Tower is 421 meter hoog en lid van de World Federations of Great Towers (WFGT), waar onder andere de Burj Khalifa en de Eiffeltoren ook lid van zijn. Je kunt een kaartje kopen voor het observatieplatform op 276 meter hoog, waar je vanachter glas een 360 graden uitzicht hebt. Of je kunt een kaartje kopen voor de Sky Deck. Hier is het uitzicht nog beter en kun je op een stukje glazen bodem lopen. Daarnaast vind je hier een terras waar je een drankje kunt drinken. Als dat nog niet genoeg is, is er in de toren ook nog een langzaam ronddraaiend restaurant. Zowel overdag als ’s avonds is de toren leuk om te bezoeken. Jaarlijks vinden er een paar bijzondere events plaats in de KL Tower, zoals het Base Jumping festival, waarbij men van de toren afspringt. En de International Towerthon Challenge, waarbij de deelnemers de 2058 treden in de toren omhoog rennen. Het goedkoopste is om een kaartje te kopen voor alleen het observatieplatform, hiervoor betaal je zo’n €13,- per persoon.

Grenzend aan de KL Tower vind je Bukit Nanas Forest Reserve, wat meer lijkt op een mini jungle. Je kunt erdoor heen lopen en ondertussen informatie krijgen over de planten en bomen die er groeien. Tussen de boomtoppen bevindt zich een loopbrug, wat ook wel de canopy walk genoemd wordt. Deze mini jungle is een leuke afwisseling tussen de moderne stadsgebouwen door. Je betaalt wel een klein bedrag om hier doorheen te wandelen, zo’n €9,- per persoon, waarvan ze het park onderhouden.

Batu Caves

Ongeveer 15 kilometer buiten de stad vind je de Batu Caves. Welke vooral bekend staan om de kleurrijke traptreden die je moet beklimmen voordat je de grotten bereikt. Vóór en in de grotten zijn Hindoeïstische tempels gebouwd. De tempels in de Batu Caves zijn voor het Hindoeïsme zeer belangrijk. Jaarlijks vindt er een viering plaats, waarbij meer dan één miljoen Hindoeïstische pelgrims naar deze plek komen. Wij bezochten de caves op een zondag en ook toen vonden er meerdere vieringen plaats. Dit was erg indrukwekkend om te zien en het gaf een extra dimensie aan ons bezoek. De beste manier om er toe komen is door het nemen van een taxi of een Grab. De Batu Caves zijn open van 07.00-21.00 uur en de toegang is gratis.

De goedkoopste manier om van A naar B te komen in Kuala Lumpur is te voet. Maar sommige afstanden zijn te groot. Pak hiervoor de monorail (metro), een Hop-on-hop-off bus (€11,- per volwassene voor 24-uur), of een Grab (lokale taxi, download hiervoor de Grab app).

Kortom, Kuala Lumper is een stad met veel verschillende en verassende kanten. Voor accommodatie en eten betaal je gemiddeld meer dan in een andere Aziatische stad. Kies daarom voor budgetvriendelijke activiteiten die je kunt ondernemen om toch optimaal van deze wereldstad te genieten.

Voor meer reisinspiratie bekijk ook Dutchtravelfreak op de Socials.

Rowan Peetoom9x (bijna) gratis tips Kuala Lumpur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *