Tikal: de hidden gem van Guatemala

Deze gastblog is geschreven door Sanne van Bureau Fuego.

Tikal is één van de grootste highlights van Guatemala. Dat is niet zo gek, want dit was een van de grootste steden van de Maya’s, gedurende de klassieke periode. Vandaag de dag bestaat het complex uit tal van ruïnes en Maya tempels, die je gezien moét hebben als je in Guatemala of dicht bij de grens van Belize bent. Het is een van de best bewaarde geheimen van het land. In dit artikel geeft ik handige tips voor het bezoeken van Tikal.

Waar kun je het beste overnachten?

Kies ervoor om te overnachten in Tikal of Flores. Vanuit hier boek je namelijk erg makkelijk meerdere tours én ben je ook nog eens relatief snel bij de entree van het park. En dat is wel zo fijn om te weten, zeker als je kiest voor een tour bij zonsopgang. Tip! Flores is een echt backpackers walhalla. Hierdoor zijn er verschillende leuke barretjes waar je een drankje kunt drinken en vind je heerlijke eettentjes en hotels / hostels waar je veel lieve mensen zult ontmoeten. Het echte jungle-gevoel ervaar je natuurlijk in Tikal. Hier ontwaak je midden in het groen en ervaar je Guatemala op z’n best. Het hangt er dus vanaf waarnaar je op zoek bent.

Hoe bereik je Tikal

Op het moment dat je een tour naar Tikal boekt, dan heb je de keuze uit verschillende manieren om het te bezoeken. Veel verschillende organisaties bieden een tour aan in plaatsje Tikal zelf of in de plaats Flores. Zelf heb ik de sunrise tour geboekt. En daar heb ik geen enkel moment spijt van gehad. Waarom? De magie. De rust die in het park heerst. En het feit dat je de jungle hoort ontwaken. Ja, het zijn drie hele bijzondere ingrediënten voor een magische cocktail. Daarnaast is het natuurlijk vroeg in de ochtend lang niet zo warm vergeleken met de tropische en warme temperaturen overdag. Want zodra de zon aan de horizon verschijnt, kan de temperatuur behoorlijk snel oplopen.

Trek je wandelschoenen uit de kast

Oké, de meeste paden in Tikal zijn gewoon verhard. Maar je zet tijdens de tour behoorlijk wat stappen. Je wandelt naar de achterste tempel op het complex om de zonsopgang te kijken. Je klautert op de tempels en zelfs op de ruïnes. Je bent gauw een halfuur aan het wandelen voordat je terug op de parkeerplaats bent aankomt. Haal dus zeker je Teva’s uit de kast of neem stevige schoenen mee waarmee je de Acatenango, met uitzicht op de Fuego, kunt trotseren.

Ook interesse in het schrijven van een gastblog? Bekijk dan hieronder de criteria!

Rowan PeetoomTikal: de hidden gem van Guatemala

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *