3 x fotogenieke plekken net over de grens

Nog plannen aan het zoeken voor de herfstvakantie of gewoon voor in het weekend? In deze blog hoop ik jou te inspireren met drie fotogenieke plaatsen net over de grens.

 

Monschau

Tot voor kort had ik nog nooit van Monschau gehoord, totdat ik het een keer voorbij zag komen op Instagram. Ik heb deze plaats gelijk opgeslagen, voor het geval ik er een keer in de buurt was. Nu wil het toeval dat ik er afgelopen juni in de buurt was. Vanuit Maastricht is het ongeveer 1 uur en 10 minuten rijden. Monschau ligt in de regio Noordrijn-Westfalen, aan de rand van de Eifel. Wij hadden het geluk dat het er erg rustig was, waardoor het gemakkelijk aan te rijden is. Voor mij voelde het alsof ik het dorpje van Belle en het beest binnen liep. Het heeft veel idyllische vakwerkhuisjes en een middeleeuws straatbeeld. Bij aankomst kun je een gratis plattegrond pakken. Overal waar je loopt zijn verborgen steegjes of paadjes die je naar de bossen of naar de Burcht van Monschau bovenop de berg leiden. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het stadje. Het Roden Huis midden in het centrum van het stadje is een populaire plek. Met de prachtige Barokstijl valt het op tussen alle vakwerkhuisjes. In het Rode Huis is een museum gevestigd met het originele interieur van Johan Heinrich Scheibler, die rijk is geworden in de 18e eeuw met texielproductie van Monschau. Verder vindt je overal leuke restaurantjes en winkeltjes. Er is zelfs een kerstwinkeltje dat het hele jaar door geopend is, waar je allemaal handgemaakte kersttutteltjes kunt kopen.

 

 

Fort de la Chartreuse

Wie van Urbex fotografie houdt moet hier een keer geweest zijn. Dit Fort ligt net buiten Luik en is ongeveer 35 minuten rijden vanaf Maastricht. Het fort is in 1817 gebouwd, omdat het een strategische ligging had voor oorlogvoering. Na 1944 werd het gebruikt door het Amerikaanse leger als hospitaal. Het fort is sinds 1982 verlaten en de natuur neemt eigenlijk het fort weer over.  Het was voor ons niet helemaal duidelijk of het wel was toegestaan om het fort te bezoeken. Er is wel een ingang, maar alles ziet er heel verlaten uit. Er lopen wel wat mensen of er zijn wat mensen aan het sporten, dus dat gaf toch aan dat het wel toegankelijk is, maar ’s avonds zou ik hier niet rond willen dwalen. Ik vond dat er een aparte sfeer hing, wat de hele ervaring wel extra spannend maakte. Het complex is groot en het hele fort is ondergekliederd met graffiti, wat de foto’s extra tof maakt. In elke ruimte zie je weer wat anders. Zorg er wel voor dat je stevige schoenen aantrekt, want overal ligt puin.

 

 

Waimes

In de Belgische Ardennen ligt de omgeving Waimes. Dit ligt op ongeveer op 1 uur en 5 minuten rijden vanaf Maastricht. Hier kun je verschillende wandelpaden vinden door de bossen en over houten vlonders. Vooral waneer het gesneeuwd heeft, is het een magisch gezicht. Tevens bevindt zich hier een sprookjesachtig kasteel wat gebouwd is in 1354, genaamd Burcht Reinhardstein. Het is naar verluidt de hoogste gelegen Burcht van België. Het lag op een strategische plek, omdat er een belangrijke handelsroute naar de Eifel langs ging. Het kasteel is in handen geweest van veel verschillende families. Het zou eigenlijk gesloopt worden in 1812, maar dit werd in 1815 stop gezet. Pas in 1965 heeft een Brusselse professor het helemaal gerenoveerd. Het kasteel is nu te bezoeken voor toeristen, de kasteeleigenaar geeft rondleidingen door alle kamers en de tuin van het kasteel. Naast het kasteel lopen enkele wandelpaden, die je zelf kan leiden naar een smalle waterval. De waterval van Reinhardstein is 60 meter hoog en is daarmee de hoogste waterval van België.

 

Heb jij ook al zin om deze plaatsen te bezoeken? Bekijk wel eerst goed naar de maatregelen en restricties in verband met covid-19.

#zerotohero #netoverdegrens #reisblogger #blogger #reisinspiratie #duitsland #belgië

 

Rowan Peetoom3 x fotogenieke plekken net over de grens

2 comments

Join the conversation
  • Aad Peetoom - september 25, 2020 reply

    Er mooi prachtige plaatsen
    Leuke foto’s we gaan er zeker een keer naartoe

    admin - oktober 20, 2020 reply

    Leuk om te horen! Het is zeker de moeite waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *