De mooiste vlonderpaden van Nederland

Wandelen over een vlonderpad geeft altijd net wat extra beleving met het krakende hout onder je voeten. In ons eigen land vind je heel veel van dit soort vlonderpaden. Hieronder vind je de mooiste op een rijtje.

Amsterdamse Waterleidingduinen – Noord-Holland

De Amsterdamse Waterleidingduinen is het oudste waterwingebied in Nederland en een beschermd natuurmonument. Wat leuk is aan dit gebied is dat je hier overal mag wandelen, ook buiten de begaande paden. Daarnaast vind je hier de grootste damhertenpopulatie in Nederland. In de AWD wonen ook  vossenfamilies. Deze houden zich voornamelijk verscholen op de kruising van de zandweg en de duizendmeterweg. Bij entree de Vogelenzang is er een sprookjesachtig vlonderpad dat je leidt naar het bezoekerscentrum Oranjekom. Bij dit bezoekerscentrum starten verschillende wandelroutes, zoals het Tientje van Waternet (10 km).

Moerputten – Brabant

Moerputten is een natuurgebied in Den Bosch. Het behoort tot de Natura-2000. Dwars door dit natuurgebied loopt de 600 meter lange Moerputtenbrug. Deze werd in 1890 gebruikt als spoorlijn voor treinvervoer van grondstoffen voor de schoenenindustrie. Deze word ook wel Halve Zolenlijn genoemd. Tegenwoordig is deze brug toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Er zijn drie wandelroutes uitgestippeld in dit gebied. De bruggenroute van 5 km brengt je over de brug en langs een prachtig vlonderpad.

Marker Wadden – Noord-Holland

De Marker Wadden is een eilandrijk en natuurgebied in ontwikkeling. Het bestaat uit vijf eilanden, waarvan één toegankelijk is voor mensen (alleen per boot) en de overige vier bestemd zijn om de natuur zijn gang te laten gaan, zowel onder als boven water. Er gaat een veerboot regelmatig op en neer naar de Marker Wadden vanaf de Bataviahaven in Lelystad. Op het haveneiland vind je een brede haven, een strand, een uitkijktoren, vogelkijkhutjes en een bezoekerscentrum. Het heeft 12 kilometer aan wandelpaden, waarvan een deel je meeneemt over vlonderpaden boven moerassige gebieden met uitzicht op al de flora en fauna die zich hier ontwikkelt.

Landgoed Tongeren – Gelderland

Landgoed van Tongeren ligt in het Gelderse Epe, waar de Veluwe en het natuurgebied de Wisselse Veen aan elkaar grenzen. Dit betekent dat je hier door afwisselende natuur zult lopen. Waar je in de Veluwe heidevelden en bossen tegen zult komen, vind je in de Wisselse Veen drassige gronden. Op deze drassige grond is een vlonderpad aangelegd, waar je overheen kunt wandelen. Houd je ogen goed open, want onderweg kun je wild tegenkomen. Er zijn drie wandelroutes uitgestippeld die je kunt volgen, waarvan de langste 1,5 uur is. Als je parkeert bij Molenweg 80, dan heb je direct toegang tot het vlonderpad.

Het Wallenbos – Friesland

Dit bos ligt ten zuiden van Beesterzwaag in Friesland. Het laat een hele andere kant van Friesland zien dan de meren, wadden en stadjes waar Friesland om bekend staat. Rondom dit prachtige bos kom je diverse landgoederen tegen die een schoonheid zijn voor het oog. In het bos vind je de Blokhut Sparjebird. Dit ontzettend sfeervol ingerichte café, met een fijne houtkachel, mooie vloerkleden en chesterfield stijl banken, heeft een leuk speelbos voor kinderen. Om het bos aantrekkelijker te maken voor wandelaars is er een vlonderpad aangelegd midden in het bos. Een wandelroute van 5 km die wordt aangegeven met witte paaltjes brengt je langs dit vlonderpad.

Het Wolvenspoor – Drenthe

Het Hart van Drenthe is een groot natuurgebied met bossen, vennen, stuifzand en beekjes. Hier vind je ook het Wolvenspoor terug. Een route van 5 km die je langs heidevelden, donkere bossen en bruggetjes brengt. De route is zo genoemd, omdat hier een sinds enkele maanden wolven rond lopen. De route gaat dwars door de natuur en ook voor een deel over houten vlonderpaden. De bedoeling van dit stuk natuurgebied is dat het wordt overgenomen door de natuur. Staatsbosbeheer heeft hier wandelpaden verwijderd en sloten leeg gepompt, met als resultaat een toename in het aantal diersoorten dat er leeft. De wandelroute start bij het kruispunt De Olle Hullenweg en Zwarte in Schoonloo.

Landgoed Twickel – Overijssel

In Twente vind je Landgoed Twickel, waar je wordt getrakteerd op een prachtig kasteel, kasteeltuinen, oude boerderijen en mooie wandelpaden. De Umfassungsweg is een wandelroute van 11 km rondom Landgoed Twickel. Onderweg kom je langs het natte heidegebied Koematenveld, waar een houten vlonderpad is aangelegd. Door de combinatie met de lage naaldbomen voelt dit natuurgebied een beetje ‘buitenlands’ aan. Het startpunt van deze route begint bij het bezoekerscentrum van Twickel. Een aanrader is om van te voren een rondleiding door het kasteel en kasteeltuinen bij te boeken.

Mastbos – Brabant

Dit eeuwenoude Bos kom je tegen in Breda. Er staan hier bomen van 500 jaar oud. Je wandelt over smalle paden die je brengen naar open heide en langs loofbomen die in een donker naaldbos uitkomen. Onderweg is er een kans dat je boommarters, reeën, vossen, egels en eekhoorns tegenkomt. Je kunt hier een wandeling volgen van 7 kilometer die is aangegeven met een ree op een gele achtergrond. Na ongeveer 3 kilometer kom je het vlonderpad tegen.

’t Kiekkaaste – Groningen

Deze vogelkijkhut is tegenwoordig één van de hotspots van Nederland. Heel Instagram staat er vol mee. In het uiterste puntje van Groningen, vlakbij de Duitse grens kun je deze bijzondere plek terugvinden. De vogelkijkhut, waar je op een uitzicht getrakteerd wordt over de slikvelden van de Dollard, is te bereiken via een lang vlonderpad. Als je geluk hebt spot je zeehonden in de verte! Verder zul je hier allerlei soorten vogels tegenkomen. In het natuurgebied de Dollard zijn diverse wandelroutes te vinden die je nog meer van het gebied laten zien.

’t Roegwold – Groningen

Dit natuurgebied op 30 minuten van de stad Groningen is volop in ontwikkeling. Het gebied kenmerkt zich door een afwisseling van open water, graslanden, moerassen, ruige natuur, rust en weidse uitzichten. Een groot deel van het gebied wordt begraasd door Hereford-koeien, Groninger blaarkoppen en schapen. Dwars door ’t Roegwold vind je een 750 m vlonderpad over het water, ook wel het knuppelpad genoemd. Er is een klein wandelrondje te maken van 2 km, die over dit pad loopt.

De Groote Peel – Limburg

In Limburg vind je natuurgebied De Groote Peel, waar je door veel verschillende landschapstypen kunt wandelen. Moerassen, open heide, bossen, waterplassen etc. Bij het buitencentrum zijn 3 wandelroutes aangegeven met gekleurde paaltjes. De rode paaltjes (3 km) brengen je langs de knuppelbruggen en vlonderpaden over het moeras. Je kunt deze route gemakkelijk combineren met de gele route (2,5 km). Deze brengt je langs een uitkijkvlonder, vogelkijkhut, uitkijktoren, bijenstal en kruidentuin. Genoeg te zien dus!

Vogelobservatorium Tij – Zuid-Holland

Eén van de bijzonderste vogelobservatoriums is vorig jaar geopend bij natuurgebied Scheelhoek. Dit reuzenei geeft je een uitzicht van 360 graden over een kolonie van de grote sterns, weidse Haringvliet en de Haringvlietsluizen. Ook andere vogels zal je hier spotten. Om hier te komen loop je via een pad langs de dijk en rietvelden met doorkijkjes en vlonderpaden in 20 minuten naar het observatorium, waar je onderweg sporen van reeën en bevers kunt tegen komen.

Het Verdronkenbos – Utrecht

Waar vroeger een bos stond, is nu omgevormd tot waterberging, bedoeld om teveel regenwater tijdelijk op te kunnen slaan. De bomen die hier stonden bleken niet bestand tegen al dat regenwater. Ze verdronken, vandaar de naam, maar staan nog altijd rechtop in het water. In het Verdronken Bos kun je wandelen over een 300 meter lange houten vlonder, dwars over het water! Aansluitend kun je hier het klompenpad lopen, een mooi wandelpad over gras langs het water.

Nationaal Park De Alde Feanen – Friesland

Dit stukje natuur is één van de grootste moerasgebieden van Europa. Een afwisseling van veengrond, moeras, rietvelden, meren en sloten. Midden in het moerasgebied ligt het dorpje Earnewald. Het bezoekerscentrum is in het dorpje gevestigd. Vanuit hier kun je verschillende activiteiten ondernemen zoals, fiets-, vaar- en wandelroutes. Tijdens een fiets- of wandeltocht zul je onderweg misschien een vlonderpad of een pontje tegen komen.

Welk pad ga jij als eerste lopen? Kijk voor actuele wandelroutes de website van het Staatsbosbeheer.

Voor meer inspiratie en tips volg Dutchtravelfreak op Instagram.

Rowan PeetoomDe mooiste vlonderpaden van Nederland

2 comments

Join the conversation
  • Yvonne - januari 14, 2022 reply

    Natuurgebied Scheelhoek is niet in Zeeland, maar Zuid Holland, Goeree overflakkee

    Rowan Peetoom - januari 17, 2022 reply

    Hoi Yvonne,
    Bedankt voor de tip. Die ga ik onthouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *