Ontdek het Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is een gebied met duinen, stranden en bosranden dat loopt van Wijk aan Zee tot aan Schoorl. Het heeft een oppervlakte van 5300 hectare, is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 kilometer breed. Het gebied wordt op drie plaatsen gebruikt als drinkwaterwinning en verder als bescherming tegen overstromingen. In het Noordelijke en bergachtige deel, wat loopt van Schoorl tot aan Egmond aan Zee, is zo’n drinkwaterwinning plek. Hier stroomt water vanuit het Ijsselmeer in de duinen, wat vervolgens wegzakt en gezuiverd wordt en opgepompt. In het zuidelijke en vlakke deel, tussen Castricum en Wijk aan Zee, liggen ook twee drinkwaterwinning plaatsen.

Bezoekerscentrum

Bij bezoekerscentrum De Hoep in Castricum kom je alles te weten over het zuiveren van het water in dit duingebied. Het hele jaar door organiseert de Hoep activiteiten en excursies, speciaal voor kinderen. In de Hoeptuin kun je zien hoe het duinlandschap ontstaan is en vind je een vlindertuin, waterpoel en vogelobservatiewand. Bij de balie zijn rugzakjes verkrijgbaar voor een speurtocht door de tuin.

Toegankelijkheid

Je vindt door het hele duingebied een goed netwerk van paden, verhard en onverhard. Wandelroutes zijn aangegeven met gekleurde paaltjes. Onderweg kom je altijd wel een bankje tegen waar je even op kan uitrusten. Alle bankjes zijn genummerd, zodat als er een duinbrand is de brandweer precies weet ter hoogte van welk bankje ze moeten zijn. Ook zijn er een aantal paden toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. In Schoorl is er zelf een Zonnetrein in het leven geroepen voor mensen die toch van de natuur willen genieten, maar niet meer zo mobiel zijn. De Zonnetrein is een combinatie van mobiliteit en duurzaamheid. De trein is geluidsarm, zodat er geen verstoring plaatsvindt van de natuur.

Klimduin

Ook in Schoorl vindt je een klimduin van 51 meter hoog. Onderaan het klimduin vind je gezellige terrasjes, waar je na het klimmen bijvoorbeeld een lekkere pannenkoek kunt halen, of als ouder je kinderen gemakkelijk in de gaten kunt houden met een kop koffie. Vanaf het klimduin starten er verschillende wandelroutes door het duin tot aan het strand. Een heerlijke activiteit voor op een vrije middag.

Wild spotten

Regelmatig kom je wild tegen in het duin. ’s Morgens vroeg zal je veel konijnen en hazen tegen komen en bij waterplassen lopen vaak wilde paarden of Schotse hooglanders, vooral regelmatig bij het duin in Egmond-Binnen of ’t Woud. Verspreid over het Noordhollands Duingebied vind je meerdere vogelkijkhutjes. Hier broeden bontbekplevieren en strandplevieren, maar ook ander wild zie je vanaf hier. Let ook eens op kleine details tijdens het wandelen, zoals vlinders en insecten. Je zult verbazen hoeveel verschillende onbekende beestjes je tegen komt.

Wanneer je het Noordhollands Duinreservaat bezoekt is parkeren meestal gratis, maar je hebt wel een duinkaart nodig. Deze kun je online kopen of ter plaatse, een dagkaart kost maar €1,80 en draagt actief bij aan het behoud van de natuur!

Bekijk voor meer inspiratie Dutchtravelfreak op Instagram.

Rowan PeetoomOntdek het Noordhollands Duinreservaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *