Hoogtepunten Terschelling

Terschelling, het waddeneiland van de cranberries, natuurreservaat de Boschplaat en vuurtoren de Brandaris. Inmiddels zijn wij er drie keer geweest en vinden we het een heerlijk eiland. Want op Terschelling word je in elk dorp verrast. In deze blog nemen we je mee naar de hoogtepunten van Terschelling per dorp.

Om op Terschelling te komen, neem je de ferry vanaf Harlingen. Je kunt kiezen voor een snelle ferry (dan ben je er in drie kwartier) of een langzame ferry (dan ben je er in anderhalf uur). Heb je een bootovertocht wat later op de middag? Neem dan de tijd om ook even het leuke havenstadje Harlingen te bezoeken. Ben je met de auto? Dan kun je je auto meenemen de boot op, maar je kunt ook je auto vlakbij de haven parkeren voor een goede prijs en op Terschelling fietsen huren of de bus nemen.

West-Terschelling

Na de overtocht kom je aan op West-Terschelling, het grootste dorp van Terschelling, waar de bekende vuurtoren de Brandaris midden in het dorp staat. Vanaf West kun je diverse excursies boeken. Je kunt mee met de Talisman op zeehondentocht voor €10,- p.p. Net buiten West vind je het Bunkermuseum, waar je door de bunkers heen kunt lopen. Het terrein bestaat uit 100 bunkers en een aantal hiervan zijn uitgegraven. Een toegangskaartje is maar €7,50 p.p. Ook net iets buiten het dorp staat klimbos Klimdaris, een uniek klimparcours in de boomtoppen. De prijs voor een volwassene is €21,50. Of huur een Tuk Tuk, ook te boeken vanaf West-Terschelling, maar de Tuk Tuk kun je ook laten afzetten bij je accommodatie. Deze mag je zelf besturen, hoe leuk is dat! De prijs hiervan is op aanvraag bij Eiland Tuk Tuk. In West vind je ook veel leuke restaurantjes en winkeltjes. Ga bijvoorbeeld naar de Heksenketel, het restaurant ziet er van binnen uit alsof het het hele jaar door Halloween is. Wil je lokale eilandproducten proberen? Ga dan naar ’t Lokaal, hier kun je allerlei lekkernijen scoren voor mee naar huis.

Midsland

Als je verder naar het oosten rijdt dan kom je in Midsland. Halverwege kom je de bessenschuur tegen. Ooit zijn er na een zware storm vaten met cranberries aangespoeld op Terschelling, waar sindsdien cranberries groeien in de duinvalleien. In de bessenschuur vind je op de zolder een Cranberrymuseum. Verder kun je hier genieten van cranberry heaven in de winkel of op het terras. Midsland is het gezellige middelpunt van Terschelling. Hier vindt bijna elke woensdag in de zomer een braderie plaats. Daarnaast zijn er tal val leuke restaurantjes en cafés, waaronder Biercafé ’t Wapen, met 100 verschillende bieren op de kaart en een Terschellingerbier van de tap. Houd je meer van de koffie? Ga dan naar Koffiebranderij de oude Smidte. Verder vind je hier overal resten van bunkers van de Tweede Wereldoorlog, ook in het duin tussen Midsland aan Zee en Formerum Badweg.

Formerum

Aan het einde van de Formerum Badweg vind je de strandtent Zandzeebar. Een gezellige, hippe strandtent. Er wordt hier wel één eis gesteld en dat is dat je geen gebruik mag maken van je mobiele telefoon, alleen voor foto’s! In het dorpje Formerum kom je de koffiemolen tegen, de naam zegt het al, ook weer een goede stop voor een bakje koffie. Achter de molen is een midgetgolfbaan. Even verderop in het dorp staat het Wrakkenmuseum. De eigenaar van het museum verzamelt sinds 1975 al stukken van scheepswrakken rondom het eiland. Voor een kleine toegangsprijs van €4,50 p.p. kun je hier ronddwalen in de verhalen van de zee.

Hoorn

Het volgende dorp dat je tegenkomt is Hoorn. In Hoorn kun je mee op huifkarrentocht van Terpstra, die je door het duinlandschap of op het strand van Terschelling brengt. Maak een huifkartocht in de avond, net weer een andere beleving dan overdag. Tijdens de schemering vertrek je naar het duingebied waar je onderweg een kampvuurtje maakt en een lekker Terschellingerjuttertje drinkt om warm te blijven. Een avondtocht is €27,50 p.p. Ben je met jonge kinderen op Terschelling, dan heb je in het plaatsje Hoorn veel leuke mogelijkheden om te bezoeken, zoals kinderboerderij en landbouwmuseum ’t Hooivork, het kabouterpad in het Hoornbos en zelfpluktuin Groenhof. Voor de volwassenen is vaak de favoriete stop in Hoorn; muziek en eetcafé de Groene Weide. Hier treden regelmatig, in de vakanties soms iedere avond, muziekduo (vader en dochter) Hessel en Tess op. Zij zijn onder terugkerende Terschellingliefhebbers ontzettend populair en hebben zelfs een paar keer de Ziggo Dome uitverkocht. Ongetwijfeld heb je hier een fantastische avond. Voordat de muziek begint, kun je eerst nog uiteten bij restaurant de Reis, waar je de lekkerste tapas van Terschelling vindt.

Oosterend

Het laatste dorp van het eiland is Oosterend, wat grenst aan de Boschplaat, het grootste natuurreservaat van Nederland en Europees beschermd gebied. Vanaf Oosterend kun je een excursie boeken met de strandbus. Deze vertrekt vanaf de parkeerplaats bij strandpaviljoen Heartbreak Hotel. Met de strandbus rijd je het langgerekte strand over tot aan het Drenkelingenhuisje. De prijs voor deze excursie is €15,- p.p. Strandpaviljoen Heartbreak Hotel is zelf ook een bezoekje waard, dit paviljoen staat helemaal in het thema van Elvis Presley, je herkent dit terug in de inrichting en op de menukaart. Je kunt hier ook overnachten in jaren 50/60 stijl.

Voor meer reisinspiratie volg ook Dutchtravelfreak op Instagram.

Rowan PeetoomHoogtepunten Terschelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *