Vliegvakantie anno 2020

Een vliegvakantie in tijden van corona wordt ons als vakantiegangers dit jaar erg moeilijk gemaakt, maar niet onmogelijk. Ik heb het uitgeprobeerd en in deze blog vertel ik wat ik ervan vind en hoe de vakantie verlopen is.

Ik denk dat het voor de meeste mensen geldt dat hun jaar anders verloopt dan gepland. Nadat ook al mijn plannen dit jaar anders verliepen, wilde ik heel graag nog lekker van een zonvakantie kunnen genieten. Eigenlijk zou ik nu met mijn vriend in Zuidoost-Azië aan het backpacken zijn voor een half jaar. Ergens met mijn kont op een tropisch eiland en een cocktail in de hand en pas eind november terug komen. Alles was geregeld, ons huis was verhuurd, verlof aangevraagd op ons werk en alle benodigdheden waren aangeschaft. Maar toen kwam er ineens een virus die dat plan omver schopte. In juni zijn we wel 6 dagen weg geweest naar Limburg, maar toch wilde ik nog even goed op vakantie en het liefste met het vliegtuig. Ik had er een hard hoofd in dat het nog zou gaan gebeuren, maar ik hield stille hoop. We hadden besloten om last minute te gaan boeken, om nog nergens aan vast te zitten.

De hele zomer lang hadden we allerlei accommodaties opgezocht die ons interessant leken. We kozen voor all-inclusive, zodat als er ineens een lockdown is op bestemming, we in ieder geval wat te eten en drinken zouden hebben. In eerste instantie wilde we naar Griekenland, totdat er werd ingevoerd dat reizigers vanuit Nederland een negatieve corona test moesten kunnen aantonen en dit kost al snel € 150,- per persoon. Oké, Griekenland was geen optie meer voor ons. Dan blijft Spanje, Portugal en Italië over. Portugal te duur. Italië ongunstige reisduur. Spanje bleef dus over. Het vasteland, de Balearen of de Canarische eilanden? Het werd Mallorca en zes dagen voor vertrek begon het te kriebelen om iets vast te leggen, omdat de prijzen omhoog gingen. Toen het moment daar was, was het toch wel spannend om op dat knopje ‘boeken’ te drukken. Toch maar gedaan, want we wilde tenslotte op vakantie. Nu maar hopen dat het geen code oranje wordt. Yes, leuk, helemaal zin in!

De volgende dag werden we wakker met het nieuws dat de Balearen code oranje werd. Shit! Oké, plan B?! Die hadden we eigenlijk niet. We waren bang dat de Canarische eilanden ook code oranje werd en tevens waren er hier bijna geen accommodaties meer boekbaar. Gelukkig kregen we van de reisorganisatie al snel een reisvoucher, waardoor we direct weer een nieuwe vakantie konden inboeken. Laten we toch Griekenland weer eens bekijken, misschien valt het wel mee. Uiteindelijk toch overstag gegaan na het zien van een mooi hotel op Kos met fantastische beoordelingen en waar ze de corona maatregelen goed opvolgen. Wel moesten we een negatieve corona test kunnen aantonen. Via de reisorganisatie kregen we een code voor een gratis PCR-test. Echter, werkte de code de eerste dag niet, er moest 24 uur overheen gaan. Nadat we hadden geboekt, lazen we allerlei slechte berichten over het testlab. Veel mensen hadden de uitslag van de test niet op tijd ontvangen, waardoor ze hun vlucht hadden gemist. Zonder test, geen vlucht. Shit, dit levert extra stress op. De corona test moet minimaal 72 uur voor vertrek afgenomen zijn en de uitslag van de test krijg je pas 24 uur later (als je mazzel heb). Wij vertrokken op een donderdagochtend, dus we wilde voor de zekerheid de test maandagmiddag laten afnemen. Als we de testuitslag niet de volgende dag kregen, konden we die woensdag er nog achteraan gaan. Maandag werkte de vouchercode van de reisorganisatie ook niet, dus hebben we besloten om zelf de test te kopen online, zodat we op tijd de test konden afleggen (en we hoopte achteraf het bedrag te kunnen declareren via de reisorganisatie). De test zelf viel gelukkig mee!! Het wattenstaafje in je neus is wat onprettig, maar het is zo voorbij. Gelukkig ontvingen we de uitslag de dag erna. Verder moesten we voor Griekenland een gezondheidsverklaring invullen en geprint meenemen. Rond middernacht, de dag voor vertrek ontvang je via je mail een QR-code die je moet laten zien bij aankomst in Griekenland.

Nou hé hé, als het goed is was al het voorwerk geregeld en hoefden wij alleen nog maar onze koffers in te pakken en in te checken. Op Schiphol verliep alles soepel en was het heel rustig, voor de verandering ook wel eens fijn. Wat wel grappig was, is dat de snackautomaat nu een andere functie heeft. Hier kun je nu mondkapjes en handgel uit halen. Het vliegtuig was niet 100% gevuld. Wel moet je de hele vlucht een mondkapje op, maar daar wen je gek genoeg snel aan. Bij aankomst op Kos werd mijn vriend er nog tussenuit gepikt om nog een extra test te doen. Er werd hem gezegd dat hij 24 uur op zijn resort moest blijven en als hij na 24 uur niets hoorde dan was deze test ook negatief. Gelukkig kregen we geen berichtje.

Wij waren de enige die werden afgezet bij ons hotel Caravia Beach en konden gelijk inchecken in onze kamer. Prachtig hotel met voorzien van alle gemakken. Meerdere zwembaden, een privé strand, fiets en autoverhuur, tennisbanen, poolbar, beachbar en een mooi buffetrestaurant. We merkte als snel dat het hotel helemaal op Duitsers gericht was, want iedere keer werden we in het Duits aangesproken. We arriveerden rond lunchtijd dus we konden gelijk aanschuiven. In Griekenland moet je in openbare ruimtes en in het OV een mondkapje op, dus ook in het hotel moet je een mondkapje dragen. Overal lagen mondkapjes en handschoenen voor het grijpen en was er handgel aanwezig. Bij het buffet was het perfect geregeld, al het eten zat in tapas bakjes, wat je zo kon pakken. Of er stond personeel klaar die het voor jou opschepte. Dit was ook het geval bij alle bars.

In de loop van de week hadden we een upgrade geboekt naar het adults only gedeelte. Wat een luxe en wat een rust, zo vanaf je terras direct het zwembad in plonsen. Dit deel staat er pas twee jaar en wordt waarschijnlijk nog uitgebreid. Er is hier een à la carte restaurant aanwezig, waar iedere avond een ander menu wordt geserveerd. Het avondeten is echt van top kwaliteit, zelden zo lekker gegeten! Bij het ontbijt krijg je een plank vol met lekkers voorgeschoteld en kun je nog kiezen of je een gebakken, geklutst, gekookt, gepocheerd eitje of pancakes wilt. Voor de lunch kun je terecht in het hoofdrestaurant.

De terugreis ging ook allemaal soepel, we mochten zelfs eerder boarden en vertrokken eerder dan gepland! Meestal is het, het tegenovergestelde. Eenmaal terug in Nederland voelde ik mij ineens minder veilig dan in Griekenland, toen ik bij de supermarkt een broodje wilde halen. Waarom draagt er niemand een mondkapje en wie heeft deze tang allemaal al aangeraakt waarmee je het broodje in het zakje doet?

Voor reizen in tijden van corona is een flinke dosis flexibiliteit nodig. De mogelijkheid bestaat dat een bestemming op code oranje gaat. Daarnaast moet je voorafgaand aan de reis jezelf goed inlezen in de maatregelen. Als je dit hebt doorstaan kun je daarna gewoon lekker genieten van je vakantiebestemming. Intussen heeft de Griekse overheid de eis van een negatieve coronatest laten vervallen voor Nederlandse reizigers! Dus des te meer reden om gewoon lekker op vakantie te gaan naar Griekenland!

Ook zin gekregen in een reis? Bekijk tot die tijd voor meer inspiratie mijn instagrampagina @dutchtravelfreak

Rowan PeetoomVliegvakantie anno 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *