Dagje uit naar de Egmonden

Veel mensen hebben wel eens van Egmond gehoord en weten dat het aan zee ligt, maar wist je dat Egmond bestaat uit drie dorpen? Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen en ze zijn alle drie uniek.

Wat te doen?

Strand en duinen

Egmond staat bekend om het mooie strand en duingebied. Wist je dat Egmond 7 strandafgangen heeft? 6 in Egmond aan Zee en 1 in Egmond-Binnen. Voor de actievelingen onder ons is een bezoek aan de strandafgang in Egmond-Binnen erg leuk. Deze kun je bereiken door te fietsen of te wandelen door het duin. Voordat je de strandafgang bereikt komt je eerst drie kluften tegen. In Egmond aan Zee heb je twee strandafgangen in het zuiden, één in het centrum, die gelijk grenst aan de winkelstraat en drie aan de boulevard.  Bij de laatste strandafgang in het zuiden kun je leuke activiteiten boeken zoals suppen, surfen en kitesurfen bij Juicy Kiteschool. De Egmondse duinen zijn onderdeel van het Noord Hollands Duinreservaat, één van de grootste duingebieden in ons land van 20 km lang dat loopt van Wijk aan Zee tot aan de Schoorlse duinen. Genoeg duin voor een mooie fiets- of wandeltocht.

Wandelen

Natuurlijk kun je op het strand en in het duingebied heerlijk wandelen en uitwaaien. Regelmatig vindt je in het duin Schotse hooglanders, wilde paarden, konijnen en vossen terug! Er zijn veel verschillende wandelroutes die je kunt aanhouden, aangegeven met een kleur op paaltjes. In het duin vindt je ook moestuintjes terug van de inwoners van Egmond. Houdt je van actief wandelen? Dan is het Monnikenpad een leuke wandeltocht door de Egmond heen van ongeveer 9 km. Het pad voert je over jaagpaden, langs oude vaarten en over oude dijken,  de Adelbertusakker, de Abdij van Egmond-Binnen, het oorspronkelijke haventje of de Stet van Egmond, en het historische centrum van Egmond-Binnen. Aansluitende routes hierop zijn de Derper route en de Hoever route.

Vuurtoren in Egmond aan Zee

In het centrum van Egmond aan Zee staat de vuurtoren Van Speijk. In 1833 werd er door Jan Valk twee vuurtorens onderworpen in Egmond aan Zee door. Eén van de vuurtorens is weggehaald in 1915. Deze werd overbodig na aanleg van het Noordzeekanaal in IJmuiden. Momenteel is de vuurtoren Van Speijk niet van binnenuit te bezichtigen. Naast de vuurtoren ligt wel een stukje duin waar je op kunt lopen om een mooie foto van de vuurtoren te maken. In Egmond aan Zee kun je in de maanden november t/m februari gratis parkeren. Vanuit Alkmaar gaat er ook een bus naar Egmond aan Zee.

Sint Adelbertabdij in Egmond-Binnen

In Egmond-Binnen vindt je de Sint Adelbertabdij. De Sint Adelbertabdij is de oudste abdij van Nederland. In 1573 is de abdij door de troepen van Diederiek Sonoy in brand gestoken, om te voorkomen dat de Spanjaarden dit strategisch gelegen punt in handen kregen. Na de Eerste Wereldoorlog heeft een katholieke politicus zich ingezet voor de heroprichting van de Abdij en met succes. Voor een bezoek aan de abdij kun je het beste op dinsdag t/m zaterdag gaan. Dan zijn de abdijwinkel en museum namelijk ook geopend. In de winkel kun je allerlei producten kopen bijvoorbeeld Sancti Adelberti bier, kaas, kaarsen, jam, honing etc. In het museum ga je terug de geschiedenis in. In de tuin vindt je een vlindertuin en een boomgaard. Je kunt er gemakkelijk naartoe rijden en parkeren.

Slotkapel en Slot ruïne in Egmond aan den Hoef

In het centrum van Egmond aan den Hoef vindt je ruïnes van een oud kasteel. In 1203 liet Wouter van Egmont,  een ringburcht maken in Egmond aan den Hoef die vooral dienst deed als vluchtburcht. De tweede zoon van Wouter, Willem I van Egmont liet in 1227 het Slotkapel naast de Burcht bouwen. Nadat de burcht in 1321 werd verwoest, bouwde Jan I van Egmont de burcht weer op. Jan III, een nakomeling van Jan I, de eerste graaf van Egmond liet het kasteel vergroten in de vijftiende eeuw. Er kwamen vier ronde torens op de hoeken en een imposant poortgebouw. Zowel het kasteel als de abdij zijn in brand gestoken in 1573 in opdracht van Willem van Oranje. In 1832 werd de burcht, ook wel Slot op den Hoef genoemd, gesloopt en staan er tot op de dag van vandaag nog restanten die men kan bezoeken.  Het Slotkapel is alleen te bezoeken tijdens een kerkelijke of culturele bijeenkomst. Je kunt wel in de tuin en op de begraafsplaats een kijkje nemen. De ruïne is altijd toegankelijk om te bezoeken. Je kunt er gemakkelijk gratis parkeren of er stopt een bus vanuit Alkmaar vlakbij.

Bunkermuseum Janse Schong

Bij de laatste strandafgang aan de Boulevard van Egmond aan Zee vindt je ook de ingang voor het Bunkermuseum Jansje Schong. Hier vindt je resten terug van de Atlantikwall en informatie over het leven van de gewone Egmonders in jaren 1940-1945, de groot scheepse evacuatie, over de zeereep beschietingen etc. Het museum is geopend in de zomer op zondag.

Brouwerij Egmond

Zin in een lekker speciaalbiertje? Sinds 2009 wordt de Sancti Adelberti abdijbier gebrouwen. Vanaf 2018 is Brouwerij Egmond geopend in Egmond aan den Hoef. De brouwerij is open voor bezoekers.  Je kunt een rondleiding en/of proeverij boeken in de brouwerij. Vanwege corona kun je nu ook een proeflokaalbox bestellen inclusief lekkere hapjes, zodat je thuis een bierproeverij kunt houden.

Alpaca Eco Farm

Wat ik geweldig vind is dat sinds kort in Egmond een Alpaca Eco Farm is. Je kunt de alpaca’s uit laten in het bos, op het strand of bij de boerderij. Of je kunt een High Tea boeken met alpaca’s om je heen. Vindt je het lullig voor de alpaca’s dat alleen jij lekker aan het genieten bent van al dat lekkers van de high tea? Dan kun je ook kiezen voor een Feed & Greet arrangement, waar je de alpaca’s mag voeren.

Winkelen

In Egmond aan Zee (het grootste dorp) vindt je de Voorstraat, wat één lange winkelstraat is. Je vindt er diverse winkeltjes met leuke hebbedingetjes voor in huis. Ook meerdere kledingwinkels voor jong en oud. Aan het begin van de straat vindt je de supermarkt Jumbo en verderop in de straat vindt je de bakker. Iedere donderdagochtend is er een marktje op het Emmaplein. Zomers is er iedere woensdagavond een braderie en ieder zondagavond live muziek op het pompplein. In Egmond aan den Hoef vindt je een Albert Heijn met daarbij een slager, visboer, kaasboer, bakker en slijterij. In Egmond-Binnen vindt je de Dekamarkt. Vindt je de winkels in Egmond niet genoeg? Dan kun je er altijd nog een shopdagje van maken naar Alkmaar, wat een kwartier rijden is met de auto en een half uur fietsen vanaf Egmond. Hier vindt je talloze leuke boetiekjes en restaurantjes.

Wellness

Heb je zin om een weekendje te ontspannen? Denk dan eens aan wellness in Egmond. Bij mijn favoriete schoonheidssalon, Schoonheidssalon Dessa kun je terecht voor een fijne gezichtbehandeling, massage, manicure, pedicure en make-up advies. In hotel Zuiderduin vindt je Zenmoodz. Hier kun je relaxen in een plungepool, sauna,  hammam en de wellness pearl cabine.

Take Away

Nu dat de horeca weer gesloten is en we dus niet uit eten kunnen, maakt dat het niet minder aantrekkelijk om een weekendje weg te gaan. Als je in een huisje verblijft met eigen kookmogelijkheden, kun je lekker ouderwets je eigen maaltje klaarmaken. Maar je kunt natuurlijk ook eten bestellen. In  Egmond kun je alle kanten op qua maaltijden, want bijna alle restaurants hebben afhaal- en bezorgmogelijkheden. Heb je zin in Italiaans, bestel dan bij Da Nicola. Misschien heb je meer zin in tapas bij Casa Paloma, of Chinees bij de Chinese Muur. Voor de lekkerste surf & turf kun je terecht bij Café Tervoort. Een lekker stukje vlees of vegetarisch haal je bij Restaurant Natuurlijk. Vis mag niet ontbreken in een vissersdorp, ga hiervoor naar Vis aan Zee.  De lekkerste Parelhoen vindt jij bij Gasterij het Woud, tegenover dit restaurant kun je ook de duinen in voor een mooie wandeling. Zin in een snackie? Dan zijn er 7 snackbars in Egmond. Mochten de restaurants weer open zijn, ga dan naar mijn favoriete strandtent Nautulis aan Zee.

Waar overnachten?

In Egmond vindt je heel veel diversie accommodaties. Denk aan een accommodatie met zeezicht, of midden in de natuur. Er zijn meerdere hotels in Egmond aan Zee, voor de leukste hotels bekijk hotelinegmond.nl. Maar wist je ook dat bijna alle Egmonders in Egmond aan Zee een zomerhuisje in de achtertuin hebben staan, dat verhuurt wordt aan toeristen? Deze zomerhuisjes zijn ingericht met een complete keuken, badkamer en meerdere slaapkamers. Bekijk bijvoorbeeld dit zomerhuis eens. Naast zomerhuizen zijn er ook appartementen, B&B’s, studio’s, stacaravans, natuurhuisjes, vakantiehuizen en groepsaccommodaties te huur in heel Egmond of kunt kamperen op Kustpark Roompot Egmond aan Zee. Bij Roompot kun je fietsen of elektrische scootertjes huren zodat je alle kanten op kunt. Bekijk voor meer accommodaties in Egmond deze website.

Nieuwsgierig naar meer tips over Egmond? Ga dan naar Egmond.nl

Voor meer content over Egmond bekijk mijn Instagram en Facebookpagina

Rowan PeetoomDagje uit naar de Egmonden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *