Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is een gebied met duinen, stranden en bosranden dat loopt van Wijk aan Zee tot aan Schoorl. Het heeft een oppervlakte van 5300 hectare, is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 kilometer breed. Het gebied wordt op drie plaatsen gebruikt als drinkwaterwinning en verder als bescherming tegen overstromingen. In het Noordelijke en bergachtige deel, wat loop van Schoorl tot aan Egmond aan Zee, is zo’n drinkwaterwinning plek. Hier stroomt water vanuit het Ijsselmeer in de duinen, wat vervolgens wegzakt en gezuiverd wordt en opgepompt. In het Zuidelijke en vlakke deel, tussen Castricum en Wijk aan Zee, liggen ook twee drinkwaterwinning plaatsen.

Bezoekerscentrum

Bij bezoekerscentrum De Hoep in Castricum kom je alles te weten over het zuiveren van het water in dit duingebied. Het hele jaar door organiseert de Hoep activiteiten en excursies, speciaal voor kinderen. In de Hoeptuin kun je zien het het duinlandschap ontstaan is en vindt je een vlindertuin, waterpoel en vogelobservatiewand. Bij de balie zijn rugzakjes verkrijgbaar voor een speurtocht door de tuin. Ik ben hier vroeger als kind ook regelmatig geweest met school of met partijtjes, ik vond het altijd super interessant.

Toegankelijkheid

Je vindt door het hele duingebied een goed netwerk van paden, verhard en onverhard. Wandelroutes zijn aangegeven met gekleurde paaltjes. Onderweg kom je altijd wel een bankje tegen waar je even op kan uitrusten. Alle bankjes zijn genummerd, zodat als er een duinbrand is de brandweer precies weet ter hoogte van welk bankje ze moeten zijn. Ook zijn er een aantal paden toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. In Schoorl is er zelf een Zonnetrein in het leven geroepen voor mensen die toch van de natuur willen genieten, maar niet meer zo mobiel zijn. De Zonnetrein is een combinatie van mobiliteit en duurzaamheid. De trein is geluidsarm, zodat er geen verstoring plaatsvindt van de natuur.

Klimduin

Ook in Schoorl vindt je een klimduin van 51 meter hoog. Vroeger kwam ik hier heel vaak, de berg oprennen en vooral afrennen was altijd een feest. Onderaan het klimduin vindt je gezellige terrasjes, waar je na het klimmen bijvoorbeeld een lekker pannenkoek kunt halen, of als ouder je kinderen gemakkelijk in de gaten kunt houden met een kop koffie. Net zoals in Schoorl vind je grenzend aan het duin nog meer leuke plaatsen waar je een terrasje kunt pakken zoals Wijk aan Zee, Egmond aan Zee en Bergen. Of je kan nog even een wandeling over het strand meepakken, overal grenst het duin aan het strand. In Bergen heb je aan de andere kant van het duin een mooi bos waar je ook nog kunt wandelen, vooral in de herfst erg mooi.

Wild spotten

Regelmatig kom je wild tegen in het duin. ’s Morgens vroeg zal je veel konijnen en hazen tegen komen en bij waterplassen lopen vaak wilde paarden of Schotse hooglanders. Verspreid over het Noordhollands Duingebied vind je meerdere vogelkijkhutjes. Hier broeden bontbekplevieren en strandplevieren, maar ook ander wild zie je vanaf hier. Let ook eens op kleine details tijdens het wandelen, zoals vlinders en insecten. Je zult verbazen hoeveel verschillende onbekende beestjes je tegen komt.

Winterwonderland

In de winter is het ook erg leuk om door de duinen te lopen, zeker als het heeft gesneeuwd. Het duingebied is dan veranderd in winterwonderland. Vroeger ging ik altijd van de duingebergte af sleeën, en ik was niet de enige. Het duin was altijd druk bezocht me sleeënde kinderen, allemaal op zoek naar de beste heuvel om vanaf te sleeën.

Wanneer je het Noordhollands Duinreservaat bezoekt is parkeren meestal gratis, maar je hebt wel een duinkaart nodig. Deze kun je online kopen of ter plaatse, een dagkaart kost maar €1,80 en draagt actief bij aan het behoud van de natuur!

Bekijk voor meer inspiratie Dutchtravelfreak op Instagram.

Rowan PeetoomNoordhollands Duinreservaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *